Do góry

Desery Przepis na:

Pychotka jabłkowa

Pychotka jabłkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 30 Ocena: 513

Dodano:

Odsłon: 14497

Szybkie i lekkie ciasto przypominające zapach i smak lata.

Składniki

  • 4 jajka
  • mąka,cukier
  • słoik jabłek prazonych z cukrem 720g
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 0,5l śmietanki 30%
  • śmietan fix
  • śniezka
  • żelatyna
  • proszek do pieczenia
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pieczemy biszkopt -4 białka ubijamy na piane ze szczyptą soli dodajemy 4 łyżki cukru pózniej żółtka i na końcu 4 łyżki mąki przesiane przez sitko z połową łyżeczki proszku do pieczenia.Masę wylewamy na foremkę 25x30cm i pieczemy ok 20-30 min w 150 st (do tzw suchego patyczka).Galaretki rozpuszczamy w 250 ml wody dodajemy łyżeczkę żelatyny jak ostygną dodajemy do jabłek dobrze mieszamy.Na wystygnięty biszkopt wylewamy gęstniejącą masę jabłeczną.
    Śmietankę miksujemy aż zgęstnieje dodajemy śmietan fix śnieżke oraz jedną łyżeczkę rozpuszczonej żelatyny( schłodzonej).Gęstą masę wylewamy na jabłka i wstawiamy do lodówki na 2 godz posypujemy wiórkami czekoladowymi.Smacznego;PP

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń