Do góry

Desery Przepis na:

pychotka, pani Walewska :-)

pychotka, pani Walewska :-)

Autor:

Przepisów i artykułów: 146 Ocena: 2768

Dodano:

Odsłon: 19691

To ciasto to pychotka. Zawsze się udaje, pięknie wygląda i jest pyszne :-) Składa się ze spodów kruchego ciasta, posmarowanych dżemem porzeczkowym , z bezą i orzechami. Spody przełożone są kremem. Ciasto jest pyszne.

Składniki

  • SKŁADNIKI: *przepis na dużą blachę ok 22x35cm
  • CIASTO: -2,5 szkl mąki (szklanki z małą górką) -2 łyżeczki proszku do pieczenia -1 łyżka cukru waniliowego
  • -1/2 szkl cukru pudru -200g margaryny lub masła -4 żółtka (białka do bezy(
  • KREM: -3 szkl mleka -2 łyżki mąki pszennej -4 żółtka (białka do bezy)
  • -2 małe budynie śmietankowe bez cukru po 40g -1 opakowanie cukru waniliowego około 1 łyżka -3/4 szkl cukru
  • -250g masła
  • BEZA -białka z ciasta i masy 8 białek -1 szkl cukru pudru -4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • DODATKOWO 1 słoiczek dżemu porzeczkowego, 3 garście orzechów włoskich
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie


  1. Do mąki dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy.

    Mieszamy, do całości dodajemy posiekaną zimną margarynę lub masło . Margarynę lub masło wraz z mąką rozdrabniamy palcami na mniejsze kawałeczki.Do całości wbijamy żółtka, białka odkładamy, bo będą nam potrzebne do bezy. Całość wyrabiamy do połączenia się składników, nie za długo.

  2. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną chowamy do lodówki, drugą rozwałkowujemy, i wykładamy nim dno blaszki.Ciasto smarujemy połową dżemu porzeczkowego.

  3. przygotowujemy bezę z połowy składników

    czyli ubijamy 4 białka, dodajemy cukier puder i mąkę ziemniaczaną.
    Całość wykładamy na blat, posypujemy częścią orzechów.
    Pieczemy około 20 minut w temp 180 stopni, do zezłocenia się bezy.

  4. Tak samo postępujemy z drugą połową ciasta, i drugą połową składników na bezę. Musimy mieć 2 spody.

  5. KREM: 2,5 szkl mleka wlewamy do garnka, podane składniki dodajemy do 0,5 szkl mleka i miksujemy.
    Wlewamy do gotujacego się mleka i mieszamy. Budyń studzimy, zimny miksujemy z masłem lub margaryną w temp pokojowej na gładki krem.

  6. Wystudzone blaty przekładamy kremem i gotowe :-) Ciasto przechowujemy w lodówce.


  7. Ciasto jest pyszne, bardzo ładnie i elegancko wygląda.
    Polecam każdemu by wypróbował przepis bo warto, jest niezwykle proste, zawsze wychodzi :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 27 marca Takie ciacho zawsze jest królową stołów, oczywiście razem z serniczkiem xD Odpowiedzi: 4 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń