Do góry

Dania główne Przepis na:

Pyrki z wieprzowiną

Pyrki z wieprzowiną

Autor: Obserwator

Przepisów i artykułów: 677 Ocena: 13426

Dodano: 17.01.2018

Odsłon: 12898

Kuchnia regionalna z Wielkopolski

Składniki

  • 250g mięsa wieprzowego ( u mnie karkówka )
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego lubczyku
  • 1 łyżka posiekanego tymianku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mięso pokroiłem w kostkę. Pietruszkę, lubczyk i tymianek wymieszałem z łyżką oliwy, szczyptą pieprzu i soli, obtoczyłem w nich mięso. Zrumieniłem na rozgrzanym oleju, przełożyłem do rondelka. Obrałem ziemniaki, pokroiłem w grubą kostkę, usmażyłem na oleju.

  2. Tak przesmażone ziemniaki dodałem do mięsa. Cebulę i czosnek posiekałem drobno, zeszkliłem, doprawiłem szczyptą soli. Dodałem do mięsa z ziemniakami. Doprawiłem cukrem, uzupełniłem 4 łyżkami wody, zagotowałem, dusiłem, aż mięso było miękkie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 19 stycznia O tak! Takie pyrki w połączeniu ze smakowitym mięskiem muszą smakować wyśmienicie! :)
Danie pysznie się prezentuje :) <3

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gochna55 19 stycznia Rozpłynęłam się. Co to musi być za smak! Zabieram - na "niedzielny" obiadek.I do tego sałatka z ogórka kiszonego. Dzięki.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Bellapi 18 stycznia pyszności :) ziemniaki wchłonęły to co najlepsze MEGA smak :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń