Do góry

Dodatki Przepis na:

Pyry z gzikiem po mojemu

Pyry z gzikiem po mojemu

Autor:

Przepisów i artykułów: 290 Ocena: 1300

Dodano:

Odsłon: 118

Pochodzę z Wielkopolski więc pyry z gzikiem w moim rodzinnym domu pojawiały się dość często. Po latach nieco unowocześniłam to danie i dostosowałam do lekko pikantnych upodobań kulinarnych naszej rodziny:)

Składniki

  • ziemniaki duże 3 szt
  • ser biały 30 dag
  • śmietana gęsta 4 łyżki
  • czosnek 2 ząbki
  • papryka czerwona 1 szt
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • papryka słodka mielona do smaku
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • ostra mielona papryka do smaku
  • olej 4 łyżki
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Duże i koniecznie podobnej wielkości ziemniaki dokładnie szorujemy / nie obieramy!/, nakłuwamy w kilku miejscach wykałaczką i gotujemy w osolonej wodzie ok. 15 min. Następnie odcedzamy, osuszamy i przekrawamy ziemniaki na pół.
    Olej /3 łyżki/ mieszamy z pieprzem, mieloną papryką ostrą i słodką oraz gałką muszkatołową. Powstałą miksturą smarujemy ziemniaki z wszystkich stron i układamy na natłuszczonej 1 łyżką oleju blaszce.
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy do miękkości.
    Biały ser rozgniatamy widelcem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy gęstą śmietanę - ilość zależy od tego jak mokry jest ser: gzik powinien być na tyle miękki by nie tworzyć bryły ale i na tyle gęsty by nie spływać z ziemniaków. Dokładnie mieszamy.
    Po wyjęciu z piekarnika upieczonych ziemniaków na każdej połówce układamy porcje gziku i posypujemy pokrojoną w kostkę papryką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń