Do góry

Desery Przepis na:

Pyszna chałka

Pyszna chałka

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 820

Dodano:

Odsłon: 41853

Wielka chała dla całej rodziny do porannej niedzielnej kawy, naprawdę duża, wielkości dużego bochna chleba, wymagana rynna min.40x15

Składniki

5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. drożdże rozerzeć z cukrem i mlekiem

  2. żóltka, masło,mleko, cukier i cukier waniliowy do miski i utrzeć. .

  3. Dodać mąkę ,sól,drożdże, , wyłożyc na blat ,zagnieść i zostawić do wyrośnięcia, aż podwoi objętość

  4. podzielić na trzy części, zrobic wałeczki i zapleść warkocz i jeszcze raz do wyrośnięcia na 15 min.

  5. Posmarowac jajkiem,można posypac kruszonką albo jak kto lubi,moja jest z brązowym cukrem i garścią rodzynek w środku

  6. Piec 30 min/200 st

  7. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (28)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

natasza 03 kwietnia 2011 dla mnie jak ktos potrafi upiec taka ,,chałeczkę,, ten jest mistrzem ...........zresztą bułeczki też wyglądają apetycznie

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jotpa 08 grudnia 2010 jest na prawde re-we-la-cyj-na!!! Dzieki za przepis :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

katarina9944 20 października 2010 Cieszę się że Wam skamuje moja chałka, pozdrawiam !!! kaska

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kasikzaki 18 października 2010 Chałka jest pyszna....dzisiaj robiłam i od razu prawie pół sama zjadłam z masełkiem :) Na wierzch dałam kruszonkę mmnniiaammm !!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

barbarina 01 czerwca 2010 Polecam wyrosła duża i pyszna...prosta do zrobienia... więcej takich przepisów proszę

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

athena83 17 maja 2010 Chałka jest rewelacyjna i bardzo prosta do zrobienia-nawet dla kiepskiego kucharza takiego jak ja.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ewka7 16 kwietnia 2010 Witam,chałka pyszna dzisiaj piekłam,prawie jej nie ma.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

katarina9944 12 kwietnia 2010 w wąskiej formie byłoby lepiej, ale skoro nie masz to może spróbuj zapleść ją tak bardziej " do góry", może się uda, bo mimo wszystko mam obawy, że trochę będzie płaska. A wtedy pilnuj czasu pieczenia bo myślę , że powinien być trochę krótszy, 5-7 minut. Daj znać czy się udała, pozdrawiam, Kaśka

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ivka67 12 kwietnia 2010 witam, wygląda smakowicie. Mam pytanko: czy jak położe tą chałkę w piecyku na płaskiej blasze,czy ona nie straci swojej formy/nie rozejdzie się na boki/,czy trzeba ją ułożyć w wąskiej długiej foremce?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń