Dania główne Przepis na:
Pyszna karkówka

Składniki
- karkówka, 4 kotlety
- powidła z żórawin (może być aronia), 2 łyżki
- musztarda, 1 łyżeczka
- sól, pieprz, zioła do mies wieprzowych
3-4 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
(Do większej ilości mięsa zwiększyć proporcjonalnie marynatę.) Karkówkę lekko rozbić troszeczkę posolić, wszystkie składniki marynaty wymieszać Układać w naczyniu karkówkę i z każdej strony smarować marynatą ( nie żałować). Tak przygotowana karkówkę wstawić do lodówki (najlepiej na kilka godzin) Ułożyć na blaszce kawałki mięsa i piec ok. 30-40 min w temp. 160-180* pod przykryciem ( wystarczy przykryć folią aluminiową). Karkówkę podawać z opiekanymi ziemniakami i sałatka wedle uznania, ja podaje z sałata, pomidorami oliwkami z sosem winegret
Komentarze do przepisu (3)

Konto usunięte 23 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
Jeszcze nie próbowałam żurawiny do karkówki, ale chętnie przetestuję :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

lubiesuperzjesc 23 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
DziękujęJuż kilka razy zrobiła furorę
0 Kto głosował? | Odpowiedz

irma 23 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
Musi być smakowita ta karkóweczka. Do ulubionych. Pozdrawiam.0 Kto głosował? | Odpowiedz