Do góry

Desery Przepis na:

Pyszna, łatwa, puszysta drożdżowa babka z rodzynkami i nutą pomarańczy

Pyszna, łatwa, puszysta drożdżowa babka z rodzynkami i nutą pomarańczy

Autor:

Przepisów i artykułów: 117 Ocena: 1337

Dodano:

Odsłon: 1212

babka jest puszysta, nie jest sucha, aromatyczna i smakuje wybornie..........SMACZNEGO!!!

Składniki

  • drożdże świeże 10 dag
  • cukier 1,3/4 szklanki
  • żółtka 8 sztuk
  • cukier wanilinowy 1 opakowanie
  • mleko letnie 500 ml
  • mąka tortowa 1 kg
  • sól - szczypta
  • masło 150 gram
  • olej rzepakowy 4 łyżki
  • skórka z pomarańczy 2 sztuki
  • skórka z cytryny 1 sztuka
  • rodzynki 2 szklanki
  • lukier pomarańczowy - w opisie
  • rodzynki 3 łyżki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. w misie robota rozetrzeć drożdże z 2 łyżkami cukru i mąki, 1/2 szklanki mąki, przykryć talerzem i odstawić na 20 minut do podrośnięcia

    żółtka, cukier, cukier wanilinowy utrzeć mikserem do białości, masę dodać do misy z podrośniętym zaczynem

    wsypać przesianą mąkę, sól i hakiem robota wyrabiać, w trakcie wyrabiania wlać letnie mleko, ciasto wyrabiać z 5 minut

    następnie wlać stopione i wystudzone masło z olejem, wyrabiać z 4 minuty

    następnie dodać starte skórki, rodzynki (jeśli są twarde to je wymoczyć w letniej wodzie i na sitku odsączyć z wody)i krótko w robocie wyrobić, ciasto obsypać mąką, misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia

    użyłam 2 formy silikonowe i jedną metalową wysmarowaną masłem i obsypaną mąką (formy babkowe były do pracy męża, podłużna do kawki dla nas i pokazania przekroju ciasta), do połowy form włożyć ciasto, na 30 minut zostawić do wyrośnięcia

    piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 35-40 minut, do suchego patyczka, babki wystudzić w formach

    lukier pomarańczowy: 1 szklanka cukru pudru, wlać sok wyciśnięty z pomarańczy tyle, aby lukier był dość rzadki, polać lukrem babki i obsypać rodzynkami

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń