Do góry

Dania główne Przepis na:

Pyszna papryka faszerowana cukinią, kaszą i mięsem

Pyszna papryka faszerowana cukinią, kaszą i mięsem

Autor:

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 77140

Dodano:

Odsłon: 4312

Witam serdecznie, dzisiaj chciałbym zaproponować przepis na pyszną paprykę faszerowaną, kaszą bulgur, mięsem i cukinią. Tak przygotowana papryka faszerowana jest bardzo smaczna, więc polecam wypróbować przepis.

Składniki

  • około 6 średnich papryk
  • 200 g kaszy bulgur (przed ugotowaniem), można użyć innej kaszy lub ryżu
  • 400 g mięsa mielonego (użyłam z indyka)
  • cukinia około 250 g
  • cebula około 100 g
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ pęczka natki pietruszki, ½ pęczka koperku
  • około 100 g koncentratu pomidorowego
  • przyprawy:
  • około 1 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • papryka słodka, ostra
  • pieprz, sól
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kaszę gotuję według przepisu na opakowaniu.
    Cebulę kroję w drobną kostkę.
    Czosnek drobniutko kroję.
    Dokładnie umytą cukinię kroję w cienkie paseczki, jeżeli mamy temperówkę do warzyw to możemy zrobić z cukinii spaghetti i pokroić na krótsze kawałki.
    Wypłukaną zieleninę drobno siekam.

  2. Z dokładniej umytej papryki odcinam jak najcieniej górę i usuwam gniazda nasienne. Paprykę możemy również przekroić wzdłuż na pół.

  3. Przygotowanie farszu:
    Na rozgrzanym oleju na patelni podsmażam cebulę przez kilka minut, tak żeby cebula się zeszkliła.
    Następnie dodaję mięso, czosnek i smażę około 5 minut.
    Następnie dodaję cukinię i smażę około 3 minut.
    Na koniec dodaję koncentrat pomidorowy, doprawiam, dokładnie mieszam i smażę około 3 minut.

    Tak przygotowane mięso dodaję do kaszy, dodaję zieleninę i dokładnie mieszam. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam – farsz jest gotowy.

  4. Końcowe przygotowanie papryki faszerowanej:
    Naczynie w którym będę zapiekała paprykę, smaruję olejem.

    Do papryk nakładam farsz, delikatnie ugniatam i układam w naczyniu.

    |Naczynie wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu półkę i zapiekam około 35 minut.

    Papryka faszerowana jest gotowa, dodatkowo przed podaniem paprykę możemy posypać żółtym serem. Życzę smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń