Do góry

Przetwory Przepis na:

Pyszna sałatka z fasolką szparagową i warzywami do słoików

Pyszna sałatka z fasolką szparagową i warzywami  do słoików

Autor:

Przepisów i artykułów: 45 Ocena: 56595

Dodano:

Odsłon: 3185

Witam serdecznie Tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszną sałatkę z fasolki szparagowej i warzyw w sosie pomidorowym do słoików. Taką sałatkę możemy podać na zimno do obiadu lub podgrzać, dodać podsmażone mięso i podać w formie sosu do ryżu. Sałatka również idealnie pasuje do smażonej ryby. Sałatka jest naprawdę bardzo smaczna, więc polecam wypróbować przepis.

Składniki

  • Z podanej porcji wyjdzie około 4 L sałatki
  • 1,5 kg fasolki szparagowej
  • 1,5 kg pomidorów
  • 0,5 kg papryki
  • 0,5 kg cebuli
  • 0,5 kg marchwi
  • 100 g pietruszki
  • 50 ml octu jabłkowego 6%
  • 2 listki laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • do smaku sól, pieprz
  • cukier (dodałam około 25 g cukru)
  • 100 ml oleju
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Fasolkę dokładnie płuczę, odcinam końcówki (jeżeli ma włókna to je usuwam) i kroję na mniejsze kawałki o długości około 3-4 cm.

    Pomidory obieram ze skórki i kroję na mniejsze kawałki.

    Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę, kroję w cienkie kilkucentymetrowe paseczki.
    Cebulę kroję w piórka.
    Oczyszczoną marchew i pietruszkę ścieram na tarce o grubych oczkach.

  2. Najpierw ugotuję fasolkę szparagową:
    Wodę w której będę gotowała fasolkę, delikatnie solę i słodzę, dodałam łyżeczkę soli do przetworów i łyżeczkę cukru.

    Do gotującej wody wrzucam fasolkę i od momentu włożenia do wody gotuję około 15 minut, pod przykryciem.

    Następnie odcedzam i odstawiam.

  3. Przygotowanie pozostałych składników sałatki:
    W dużym rondlu rozgrzewam część oleju i podsmażam cebulę przez około 5 minut.
    Następnie do zeszklonej cebuli dodaję marchew, pietruszkę, paprykę, pozostały olej i duszę pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszam.

    Po 15 minutach dodaję pomidory, ocet, doprawiam solą i pieprzem, dodaję cukier (dodałam około 25 gramów), ziele angielskie, listki laurowe, dokładnie mieszam i duszę jeszcze pod przykryciem około 15 minut, od czasu do czasu mieszając.

    Na koniec dodaję fasolkę, dokładnie mieszam, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam i duszę jeszcze około 5 minut – sałatka jest gotowa.

  4. Nakładanie do słoików:
    Gorącą sałatkę nakładam do wcześniej wyparzonych słoików, w słoiku pozostawiam około 2 centymetrów wolnego miejsca od wieczka. Sałatkę nakładam razem z sokiem, tak aby sałatka była nim przykryta.

    Następnie brzeg słoika dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko.

  5. Pasteryzacja:
    Słoiki wstawiam do garnka wyłożonego ściereczką, oddzielam je między sobą drugą ściereczką i zalewam wodą, do wysokości około 3/4 słoika.
    Garnek stawiam na gazie i pasteryzuję około 15 minut w temperaturze około 85°C, następnie słoiki układam do góry dnem na ściereczce, nakrywam drugą ściereczką i pozostawiam do wystudzenia.

    Tak przygotowaną sałatkę najlepiej jest przechowywać w chłodnym miejscu, na przykład w piwnicy. Życzę udanych przetworów i smacznego.

    Pozdrawiam serdecznie ♥

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń