Do góry

Desery Przepis na:

Pyszna szarlotka bezglutenowa

Pyszna szarlotka bezglutenowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 74 Ocena: 944

Dodano:

Odsłon: 7204

Szarlotka jest wyśmienicie krucha, smakiem przypomina tą glutenową.

Składniki

  • 450 g mąki bezglutenowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 250 g masła
  • 2 jajka
  • 2 kg jabłek (szara reneta lub antonówka)
  • sok z 1 cytryny + szczypta skórki
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto:

    mąkę wsypać do miski dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy, szczyptę soli, pokrojone w kosteczkę zimne masło i miksować aż powstanie drobna kruszonka lub wszystko posiekać dokładnie nożem na drobne kawałeczki. Dodać jajka i szybko zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 części, włożyć do woreczka i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.

  2. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na plasterki.

  3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Blaszkę o wymiarach około 20 x 30 cm wyłożyć jedną połówką ciasta, ułożyć jabłka, skropić je sokiem z cytryny, posypać skórką cytrynową, polać miodem, posypać cynamonem i cukrem.

    Rozwałkować drugą część ciasta na papierze do pieczenia podsypując papier i wałek mąką. Przenieść ciasto z papierem do formy, odwrócić tak aby ciasto przykryło jabłka a papier znalazł się na górze. Odkleić papier. Wstawić formę do piekarnika.

    Piec przez około 40-45 minut na złoty kolor. Posypać cukrem pudrem.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń