Do góry

Dania główne Przepis na:

Pyszna wołowina po wietnamsku

Pyszna wołowina po wietnamsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 166 Ocena: 6237

Dodano:

Odsłon: 2889

Po wielu próbach wreszcie udało mi się dopracować przepis, który smakuje niemal identycznie, jak w chińskich knajpkach. Uwielbiam to danie! Jest proste i efektowne :)

Składniki

  • 0,5 kg młodej wołowiny albo pręgi
  • 1 łyżka suszonych, krojonych grzybów mun
  • 300 dag fasolki szparagowej
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 cebula dymka
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 szklanki wody
  • szczypta pieprzu
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Wołowinę kroimy na plasterki grubości ok 1 cm i odstawiamy.

  2. 1 łyżkę suszonych grzybów mun umieszczamy w miseczce i zalewamy wrzątkiem tak, żeby woda przykryła grzyby, odstawiamy aż zmiękną.

  3. Do miski wsypujemy 2 łyżeczki mąki kukurydzianej, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę octu ryżowego i 1 łyżkę oleju arachidowego. Wszystko mieszamy, dodajemy mięso i delikatnie a zarazem starannie nacieramy mięso powstałą papką.

  4. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju arachidowego i na mocno rozgrzany olej wrzucamy po kilka kawałków mięsa, obracając je, żeby przysmażyło się z każdej strony. Usmażone kawałki mięsa przekładamy na talerz. Mięso smażymy partiami, żeby zamknąć pory, dzięki czemu będzie bardziej soczyste. Jeśli wrzucimy zbyt dużo kawałków mięsa naraz, zacznie się dusić, nam natomiast zależy na szybkim jego przysmażeniu.

  5. Czosnek obieramy i kroimy w drobne plasterki, które wrzucamy na tą samą patelnię, na której smażyliśmy mięso. Dodajemy też pokrojoną dymkę. Gdy cebulka i czosnek się zeszklą dodajemy zieloną fasolkę i całość mieszamy. Smażymy 2-3 min cały czas mieszając a następnie podlewamy fasolkę wodą, dodajemy również grzyby mun wraz z zalewą. Fasolkę powinniśmy dusić do miękkości, w razie potrzeby podlewając wodą. Gdy fasolka będzie już chrupiąca, dodajemy 2 łyżki sosu ostrygowego i pieprz. Całość mieszamy i gotowe!

  6. Podajemy solo albo z ryżem. Całość możemy udekorować sezamem.

  7. Smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń