Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięciutkie, pachnące, pełne ziaren domowe bułeczki - zdrowe, sycące i bardzo pożywne :)
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 184
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 128
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1068
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 516
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 65
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 184
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 128
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1068
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 516
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 65
Składniki
Na początku przygotowujemy zaczyn. Do 200 ml ciepłego, ale nie gorącego mleka dodajemy 2 łyżeczki drożdży w proszku, pół łyżeczki mąki, szczyptę soli i odrobinę cukru - mieszamy i odstawiamy na około 10 minut. W tym czasie do miski przesiewamy obie mąki, dodajemy otręby owsiane, siemię lniane, szczyptę kurkumy, sól i cukier. Mieszamy wszystkie suche składniki, a następnie dolewamy powstały zaczyn, ciepłą wodę, olej rzepakowy i zsiadłe mleko. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy je lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut. Następnie ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i formujemy bułeczki, które układamy na papierze do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami słonecznika i płatkami owsianymi. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut.
Po tym czasie bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy przez około 15 - 20 minut do zarumienienia. Życzę smacznego! :)