Do góry

Desery Przepis na:

Pyszne ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Pyszne ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 205 Ocena: 2841

Dodano:

Odsłon: 5481

Sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe

Składniki

  • Ciasto: 0,5 kg mąki
  • 50 g świeżych drożdży
  • 0,5 kostki masła
  • 4/5 szkl cukru
  • 2 jaja
  • torebka cukru waniliowego
  • truskawki
  • kruszonka: pół kostki masła
  • 3/4 szkl cukru
  • szklanka mąki
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • do ciasta jeszcze : 200 ml mleka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Drożdże z jedną łyżeczką cukru i mąki rozpuścić w ciepłym mleku, następnie roztwór odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do czasu aż lekko wyrośnie. Masło roztopić i odstawić do ostygnięcia. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, cukier wanilinowy, wlać rozczyn, dodać jajka składniki wymieszać łyżką. Ciasto zacząć wyrabiać ręcznie, wlewać roztopione masło i wyrabiać do czasu aż ciasto przestanie się kleić do rąk, w razie konieczności dodać trochę mąki. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do ciepłego miejsca na 2 godziny do wyrośnięcia.

    Do miski wsypać cukier, mąkę i dodać masło, wszystkie składniki dokładnie ze sobą ręcznie ucierać.

    Truskawki umyć, przekroić na pół.
    Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, lekko wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Ciasto wyłożyć do blachy i delikatnie rozłożyć na całej długości, na ciasto ułożyć owoce i rozsypać na wierzch kruszonkę. Ciasto piec w temperaturze 200st C przez 40 minut aż uzyska ładny złoty kolor.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 22 maja 2017 ciasto pychotka :) chochlik 2 razy wpisał drożdże :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń