Do góry

Desery Przepis na:

Pyszne ciasto kawowo-karmelowe z bananami

Pyszne ciasto kawowo-karmelowe z bananami

Autor:

Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 3104

Dodano:

Odsłon: 2756

rewelacyjne ciasto, które łączy w sobie wiele pysznych smaków, po połączeniu tworzą na prawdę idealny deser. Ciasto składa się z puszystego ciasta kakaowego naponczowanego kawą, warstwy z budyniu karmelowego, bananów oraz pianki kawowej.

Składniki

  • *przepis na blaszkę 25x25cm
  • CIASTO -4 jajka -1 szkl mąki pszennej (szklanka 250ml) -0,5 szkl cukru
  • -1 łyżeczka proszku do pieczenia -7 łyżek oleju
  • -7 łyżek wody -1 czubata łyżka kakao
  • MASA BUDYNIOWA KARMELOWA -3 szkl mleka -200g masła lub margaryny
  • -1 budyń o smaku karmelowym lub krówkowym duży 62g
  • -3/4 szkl cukru -1 łyżka mąki pszennej
  • PIANKA -500ml śmietanki 30% -1,5 łyżki żelatyny
  • -2 łyżki kawy rozpuszczone w 100 ml wody -0,5 szkl cukru pudru
  • PONCZ -1 łyżka kawy -125 ml wody
  • DODATKOWO -czekolada mleczna do posypania -2 duże banany
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
    Jajka ucieramy z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodajemy do niej przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao i całość miksujemy. Następnie dodajemy olej oraz wodę i miksujemy.Ciasto wylewamy do blaszki i pieczemy około 25 minut w temp 180 stopni-do suchego patyczka.Ciasto wyciągamy z blaszki, studzimy i kroimy na dwa spody.

  2. MASA KARMELOWA-BUDYNIOWA

    Do garnka wlewamy 2,5 szkl mleka, dodajemy masło lub margarynę oraz cukier i całość podgrzewamy.Do miski dajemy 0,5 szkl mleka, budyń (proszek), mąkę i wszystko dokładnie mieszamy trzepaczką by nie było grudek.Wlewamy do gotującego się mleka, mieszamy do zgęstnienia.
    Pierwszy spód ciasta dajemy do blaszki, ponczujemy kawą i wykładamy na niego gorącą masę budyniową, przykrywamy drugim spodem i studzimy.


  3. PIANKA KAWOWA

    śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy kawę i wszystko dokładnie mieszamy. W misce rozpuszczamy żelatynę w wodzie, studzimy ją. Gdy żelatyna jest zimna wlewamy ją do masy i mieszamy kilka sekund na wysokich obrotach.

  4. Przestudzone ciasto ponczujemy, układamy na nim plasterki bananów (by banany nie ściemniały polecam posmarować je sokiem z cytryny)


  5. Na banany wylewamy piankę.Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia, następnie posypujemy startą czekoladą.

  6. Ciasto powinno poleżeć w lodówce kilka godzin.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń