Do góry

Desery Przepis na:

Pyszne ciasto z brzoskwiniami i mascarpone

Pyszne ciasto z brzoskwiniami i mascarpone

Autor:

Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 541

Dodano:

Odsłon: 9672

Łatwe, pyszne, kolorowe

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. CIASTO: jajka + cukier + cukier waniliowy ucieramy/miksujemy/ na gładką, puszystą masę

  2. Stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, wodę i olej.

  3. Całość przelewamy do wysmarowanej lub wyłożonej formy np. średniej tortownicy.

  4. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach ok. 40-50 minut na złoty kolor.

  5. Ciasto wystudzamy, pamiętajmy o rozrobieniu galaretek w mniejszej ilości wody niż na opakowaniu, ja na 1 galaretkę dałam 300 ml wody.

  6. MASA: 1. Schłodzoną śmietanę ubijamy, dodajemy cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym i śmietan fixem. 2. Gdy masa jest już gęsta dodajemy stopniowo serki mascarpone i krótko miksujemy. Ciasto przekrajmy na 3 części, najlepiej żyłką, każdą część smarujemy masą, na ostatniej części smarujemy cienką warstwę masy, kładziemy brzoskwinie, polewamy delikatnie tężejącą galaretką. Schładzamy w lodówce ok. 1-1,5 h. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń