Do góry

Desery Przepis na:

Pyszne drożdżówki z budyniem

Pyszne drożdżówki z budyniem

Autor:

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 430

Dodano:

Odsłon: 17532

pYSZNE DROŻDŻÓWKI Z BUDYNKIEM DO KAWKI:) LEPSZE NIŻ Z NIEJEDNEJ CIASTKARNI. SKŁADNIKI NA OKOŁO 12 DROŻDŻÓWEK.

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. BUDYŃ UGOTOWAĆ WG PRZEPISU Z 0,5 LITRA MLEKA. .

  2. CIASTO DROŻDŻOWE: Tłuszcz roztopić, dodać mleko i podgrzać do letniej temperatury. Pokruszyć drożdże i roztrzepać aż do rozpuszczenia. Ostudzić.

  3. CIASTO DROŻDŻOWE: Tłuszcz roztopić, dodać mleko i podgrzać do letniej temperatury. Mąke, sól, cukier wymieszać. Wlać ostudzoną masę i wyrobić ciasto aż będzie gładkie. Odłożyć przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 godzinę). Po wyrośnięciu dokładnie wyrobić aby usunąć pęcherzyki powietrza.

  4. Rozwałkować na ok 4 mm, pociąć w prostokąty o wym. 10x15cm. Na każdy nałożyć po 1 łyżce budynku. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Kiedy lekko podrosną, posmarować roztrzepanym jajkiem.

  5. piec w temperaturze 200 stopni przez 15-20 minut.

  6. Zamiast budyniu można do środka dać też nutellę lub serki danio:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

smakerka888 20 maja 2014 Nie wiem czemu ale mi średnio wychodzi to wyrabianie ciasta.. Dodałam wszystko jak wyżej napisane(tak apropo tam się tekst-jedno zdanie powtarza w punkcie 2 i 3)ciasto się kleiło, dodałam więcej mąki to nie wyrosło... Chyba kiepska ze mnie kucharka :/

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń