Dania główne Przepis na:
PYSZNE GOŁĄBKI Z RYŻEM

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 115
Dodano: 16.02.2009
Odsłon: 13171
Składniki
- 1 GŁÓWKA KAPUSTY
- 2 WORECZKI RYŻU
- 1 WORECZEK KASZY JĘCZMIENNEJ
- 30 dag. pieczarek
- 2 cebule
- PRZYPRAWY:pieprz,papryka słodka,sól,oregano,czosnek granulowany,przyprawa do zup.
- SOS:cebula ,kostka rosołowa,koncentrat pomidorowy+przyprawy
5-6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
1) Sparzamy kapustę w osolonej wodzie(wycinamy twardy środek w kształcie stożka)Kapustę tak długo sparzamy aby liście można było bez problemów ściągać.
-
2) gotujemy ryż i kaszę.Na patelni smażymy mięsko wraz z czosnkiem granulowanym i papryką oraz pieprzem i solą (można dodać 1 kostkę rosołową)a w innym naczyniu podduszmy a następnie obsmażamy cebulkę i pieczarki pokrojone drobno.
-
3)Do miski wsypujemy ryż ,kaszę pieczarki z cebulka i mięsko.mieszamy wszystko razem doprawiamy przyprawą do zup pieprzem,solą,można dać oregano i paprykę.
-
4) Liście z kapusty układamy na dłoni w ten sposób aby ich "łpoczątek łodygi" był na początku naszej dłoni ,nakładamy farsz a następnie początek liścia zaginamy ku środkowi ,następnie zwijamy w rulon liść a 2 koniec liścia wbijamy w środek gołąbka.
-
5) tak zawinięte gołąbki wkładamy w naczyniu żaroodpornym (najlepiej na dno wlewamy rosół a na dno układamy 1 warstwę z pozostałych liści kapusty)pieczemy pod przykryciem ok 1,5 godziny.Można 15min. przed zakończeniem pieczenia polać śmietaną pomieszana z koncentratem pomidorowym -wówczas trzeba ściągnąć pokrywkę.
-
SMACZNEGO
Komentarze do przepisu (2)

biesy 21 lutego 2009Zgłoś do usunięcia
hmmm... a ile miesa bo nie ma podanej ilosci w skladnikach a w opisie mieso sie pojawia...0 Kto głosował? | Odpowiedz

juzef007 17 lutego 2009Zgłoś do usunięcia
trochę roboty przy tym jest ale gołąbki wychodzą naprawdę dobre, polecam:)0 Kto głosował? | Odpowiedz