Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
nadają się jako posiłek obiadowy - na gorąco oraz jako dodatek do pieczywa
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32547
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 44
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 68
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 908
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 327
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32547
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 44
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 68
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 908
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 327
Składniki
Pokroić schab na kotlety (ok. 1 cm)
Rozbić kotlety tak , by były cienkie - kotlety solimy i pieprzymy.
Ugotować ok. 0,5 kg kapusty kiszonej. Gotujemy 40 min. Kapustę po ugotowaniu mocno odcisnąć i drobniutko pokroić.
Na ok. 4 łyżkach oliwy smażymy ok. 30 dkg. drobno pokrojonych pieczarek, do których dodajemy 2 niezbyt duże , pokrojone w kostkę cebulki. Pieczarki wraz z cebulą solimy i pieprzymy. Smażymy do odparowania wody.
Kapustę i usmażone pieczarki łączymy se sobą, wszystko lekko podsmażamy. Doprawiamy do smaku. Farsz ma być dość pieprzny i słony.
Gorący farsz nakładamy na kotleta i smarujemy jak naleśniki. Zwijamy kotleta jak zraz. Boki mięsa lekko wciskamy do środka. Można również spiąć wykałaczką.Farsz musi byc gorący bowiem w ten sposób ścinamy białko mięsa. Zawinięte kotlety układamy na półmisku kantem zwijania na dno pólmiska.
Zwninięte kotlety obtaczamy w roztrzepanym jajku potem w bułce tartej. Podczas obtaczanie formujemy je w tzw. roladki ponieważ pod wpływem bułki tartej ładnie się naddają. Boki można wtedy głębiej schowac do środka by kotlet się nie rozwijał podczas pieczenia. Tak opanierowane kotlety smażymy miejscem zwinięcia bezpośrednio na patelni.
Kotlety smazymy na niezbyt ostrym ogniu tak, by się nie spaliły. Przewacamy na dwie strony. Mają być rumiane. Samżymy niezbyt długo uważając by się nie spaliły na olieju.
Kotlety przekładamy do rondelka, polewamy niewielką ilością tłuszczu ze smażenia i dusimy na maleńkim ogniu ( nie przykwywając do końca) , pokrywka musi być lekko uchylona aby panierka nie "podeszła" parą. Dusimy ok. 20 min. Kotlety muszą "dojść" w środku.
Samkują doskonale z ftytkami, ryżem, ziemniakami.
Podaję je najczęściej z ryżem czerwonym, surówką z pora, sałatą, mizerią z ogórków , w zalezności od pory roku.
Życzę wszystkim smacznego !