Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pyszne placuszki z cukinii"
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 22670
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pysznego pieczonego kurczaka z ziemniaka...
Odsłon: 401
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 220
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 152
Polecam.
Odsłon: 168
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 22670
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pysznego pieczonego kurczaka z ziemniaka...
Odsłon: 401
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 220
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 152
Polecam.
Odsłon: 168
Składniki
Startą cukinię przełóż na sitko, oprósz solą i odstaw na ok. 15 min, by puściła sok. Po tym czasie odciśnij ją w dłoniach z nadmiaru soku. Przełóż do miski, dodaj starte ziemniaki, drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, natkę oraz bułkę tartą, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Miskę z ciastem przykryj i odstaw na ok. 10 minut.
Na patelni rozgrzej olej. Gdy będzie już bardzo gorący, łyżką nakładaj porcje ciasta, formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Placuszki układaj na papierowym ręczniku, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Pomidory oraz cukinię umyj, pokrój w plasterki. Ser mozzarella też pokrój w plastry. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej wystudzone placuszki. Na wierzchu każdego połóż plastry pomidora, sera mozzarella oraz cukinii. Oprósz solą oraz pieprzem. Piecz 7-10 min w temperaturze 180°C.
(bez czasu oczekiwania): 50 minut. Porcja: 310 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie