Do góry

Dania główne Przepis na:

Pyszne żeberka z piekarnika

Pyszne żeberka z piekarnika

Autor:

Przepisów i artykułów: 358 Ocena: 1878

Dodano:

Odsłon: 1145

Proste i smaczne danie jednogarnkowe przygotowywane w piekarniku. Odpowiednio przyprawione aromatyczne żeberka rewelacyjnie smakują z surówką i ziemniakami.

Składniki

  • żeberka wieprzowe 2,5 kg
  • cebula 2 szt duże
  • marynata:
  • olej 6 łyżek
  • sól 1 łyżka kopiasta
  • papryka słodka mielona 2 kopiaste łyżki
  • papryka ostra mielona 1 płaska łyżeczka
  • gorczyca 2 łyżki
  • kolendra 2 łyżki
  • pieprz czarny mielony 1 łyżeczka
  • czosnek 5 ząbków
  • suszone pomidory /przyprawa/ 3 łyżki
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki z 1-2 kostkami.
    Przygotowujemy marynatę: gorczycę i kolendrę /w ziarnach/ rozgniatamy lub mielimy ale dość grubo. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Wszystkie przyprawy mieszamy z olejem - powinniśmy otrzymać "papkę" w której zanurzymy mięso i nie spłynie ona z żeberek ale nie będzie też zbyt gęsta. Mięso otaczamy w marynacie i układamy w naczyniu żaroodpornym przekładając plastrami cebuli. Naczynie nakrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 3-4 godz.

  2. Przykryte naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy ok. 30 min. Następnie zmniejszamy temperaturę na 180 i pieczemy jeszcze ok. 80-90 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń