Do góry

Zupy Przepis na:

Pyszny barszczyk czerwony z ziemniaczkami puree.

Pyszny barszczyk czerwony z ziemniaczkami puree.

Autor:

Przepisów i artykułów: 163 Ocena: 2635

Dodano:

Odsłon: 4355

Pyszne bylo to !!

Składniki

  • Buraczki czerwone 1 kg
  • marchewka, pietruszka, kawalek selera, kawalek pora, 1 cebula
  • kosc od schabu, sol, pieprz
  • czosnek 2 zabki, majeranek 1,5 lyzeczki
  • cukier 1 lyzeczka
  • ocet lub sok z cytryny: 2 lyzki
  • smietanka slodka kremowka 200 ml.
  • ziemniaczki puree
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Warzywa obieramy, cebule dodatkowo przypalamy (ja przekrawam na pol i daje bezposrednio na plyte ceramiczna), kosc myjemy. Buraczki myjemy, obieramy ze skorki, kroimy na plastry 1 cm ( w poprzek). Wszystko razem dajemy do zimnej wody wraz z dodatkiem soli i pieprzu i zagotowujemy.

    Czas gotowania to 40 minut. Po tym czasie dodajemy rozgnieciony czosnek, majeranek, sok z cytryny (lub ocet) i lyzeczke cukru. Gotujemy jeszcze 10 minut.

    Gotowy wywar przecedzamy przez sito i podajemy z ziemniaczkami puree oraz z dodatkiem slodkiej smietanki. Na talerzu doprawiamy dodatkowo pieprzem i Maggi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 17 października W każdej wersji, na gęsto, na rzadko, tylko jeszcze ziemniaczki muszą być okraszone skwarkiem. Pyszotki. :):)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bryssska 20 września U nas babcia taki robiła tylko gęsty, pycha był ;-D

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń