Do góry

Przekąski Przepis na:

Pyszny drobiowy pasztet

Przepis dnia 2014-01-05
Pyszny drobiowy pasztet

Autor: taura

Przepisów i artykułów: 236 Ocena: 5776

Dodano: 02.01.2014

Odsłon: 29042

Zapraszam na pyszny drobiowy pasztet.

Składniki

> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do zimnej wody wrzuciłam 3 udka kurczaka. Tuż przed zagotowaniem zszumowałam i dodałam 2 marchewki, pietruszkę, pół selera, natkę pietruszki, 2 opalone cebule, 2 ząbki czosnku, ziele angielskie i liść laurowy i sól. Gotowałam na niewielkim ogniu. Po tym czasie odlałam 300 ml wywaru, w którym 10 minut gotowałam 200 g drobiowej wątróbki.

  2. Po 2 godzinach gotowania kurczaka wyjęłam mięso z wywaru i oddzieliłam mięso od kości. Na najdrobniejszych oczkach zmieliłam dwa razy mięso kurczaka, wątróbkę, dużą cebulę, 3 ząbki czosnku i 1 marchewkę z wywaru. Do zmielonej masy dodałam 2 łyżki owsianych otrąb, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, sól i pieprz do smaku - wymieszałam. Z 1 jajka oddzieliłam żółtko od białka. Żółtko dodałam do masy, białko ubiłam na sztywną pianę, po czym również dodałam do masy mięsnej. Delikatnie wymieszałam i przełożyłam do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą keksówki. Piekłam 25 minut w 180 stopniach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

szczotka_od_kija 04 stycznia 2014 tak tak, pasztety kochamy zawsze i wszędzie:), i koniecznie z majonezem kieleckim:)

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń