Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pyszny keks morelowo-gruszkowy"
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 62
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 62
Składniki
Gruszki i morele pokrój na małe kawałki i przełóż do szerokiego rondla. Dołóż rodzynki, miękkie masło, cukier i dżem pomarańczowy. Lekko zamieszaj i gotuj wszystko na małym ogniu ok. 10 minut. Następnie odstaw na pół godziny.
Spód i ścianki okrągłej formy (o średnicy ok. 20 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Wyściółka powinna wystawać ok. 10 cm powyżej krawędzi formy. Piekarnik nagrzej do temperatury 150°C. Do wystudzonej zawartości rondla dosyp mielone migdały, mieszankę ziaren, kardamon i mieloną kolendrę.
połącz, wbij całe jajka i jeszcze raz zamieszaj. Gotową masę przenieś do przygotowanej tortownicy i lekko wygładź wierzch. Następnie zblanszuj migdały. Zaczynając od środka, układaj je na cieście wraz z kawałkami orzechów.
Gotowe ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez godzinę i 40 minut, a później zostaw w formie do całkowitego wystygnięcia. Następnie wyjmij keks z tortownicy, owiń go pergaminem i folią aluminiową. Włóż do hermetycznego pojemnika, dzięki temu długo zachowa świeżość. Czas przygotowania: 50 minut. Cena porcji: ok. 4 zł. Kalorie: porcja 350 kcal.Źródło: Na żywo