Do góry

Przetwory Przepis na:

Pyszny ostry sos pomidorowy

Pyszny ostry sos pomidorowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 140 Ocena: 551

Dodano:

Odsłon: 2422

Będzie super do spaghetti, lasagne czy też pizzy. Zresztą domowe przetwory są najlepsze a jeszcze jak są zrobione ze zdrowych warzyw to już po prostu jest super.

Składniki

  • 2 kg pomidorów ( u mnie różne gruntowe gatunki )
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 kwaśne jabłka
  • 20 - 25 liści świeżej bazylii
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 łyżeczka ostrej czerwonej czubrycy
  • sól morska do smaku
  • pieprz czosnkowy do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • 1 łyżka przyprawy pomidory z czosnkiem i bazylią
  • pieprz cayenne do smaku
  • cukier trzcinowy do smaku
  • 50 ml oleju rzepakowego
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Pomidory umyć, wyciąć zdrewniałe części przy szypułce, pokroić na kawałki i wrzucić do miski. Jabłka razem ze skórką zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać obrany i posiekany czosnek, bazylię i pokrojony na kawałki seler oraz starte jabłka i blenderem zmiksować. Pomidory przelać do garnka, wlać olej i gotować 30 minut od zagotowania od czasu do czasu mieszając. Po 30 minutach dodać przyprawy i dalej sos gotować bez przykrycia około 30-40 minut. Ewentualnie sos doprawić i gotować jeszcze 10 minut. Gorący sos rozlać do wyparzonych słoiczków, zakręcić zakrętki i postawić słoiczki do wystygnięcia do góry dnem. Gdy będą zimne odwrócić i wstawić do chłodnego miejsca. Można słoiki kilka minut pasteryzować.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 07 lipca Apetyczny pomysł:)Do takiego aromatycznego sosu pewnie wystarczy sam makaron:) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń