Do góry

Dania główne Przepis na:

Wyluzowany kurczak nadziewany pasztetem

Wyluzowany kurczak nadziewany pasztetem

Autor:

Przepisów i artykułów: 159 Ocena: 2531

Dodano:

Odsłon: 940

Pyszne, efektowne danie na stol. Bardzo pracochlonne, ale my lubimy gotowac :-) Na specjalne okazje. Oczywiscie z nadzieniem mozecie experymentowac :-) Polecam serdecznie.

Składniki

  • mieso wolowe 1200 g (uzylam 3 grubych kotletow z udzca)
  • 2 grube plastry boczku swiezego
  • 300 g watrobki drobiowej
  • 1 marchewka, 1 pietruszka, kawalek selera, por.
  • kilka lisci laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego, kilka owocow jalowca
  • 3 lyzki maki, smalec do smazenia
  • 1 caly duzy kurczak
  • 2 zabki czosnku, 3 srednie cebule
  • 3 jajka, 1 buleczka, kasza manna 2 lyzki, woda 200 ml
  • 1/2 lyzeczki galki muszkatalowej, sol 2 lyzeczki, pieprz 2 lyzeczki
  • rozmaryn 1/2 lyzeczki, tymianek 1 lyzeczka, lubczyk 1 lyzka
  • do nacierania kurczaka: czosnek, papryka, sol, pieprz, oliwa
  • natka pietruszki mala garsc
> 6 os. > 60 min trudne przystępne

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od gotowania miesa: wolowine i boczek dajemy do garnka z zimna woda, dodajemy warzywa, liscie laurowe, ziele angielskie, jalowiec, sol i pieprz i gotujemy ok1,5 godziny. Mieso i warzywa (oprocz pora) wyjmujemy na talerz i studzimy.

    Podczas, gdy nastawilismy mieso, trybujemy kurczaka. Odcinamy kuper i od tej strony ostrym nozykiem wycinamy kosci od wewnatrz, uwazajac, aby nie uszkodzic tuszki. Przechodzimy pomalutku do nozek, najpierw u dolu nozki odkrawamy naokolo powyzej dolnej chrzesci i wylamujemy nozke ze stawu. Powoli od wewnatrz, wywracajac mieso na zewnatrz, odcinamy od kosci. Na koncu po prostu wyciagamy kosc. Itd, az do szyi.
    Nie jest to byc moze zbyt delikatny opis, ale tak to wyglada ..
    Kurczaka dokladnie myjemy i nacieramy papryka czerwona, czosnkiem, sola, pieprzem z dodatkiem 2 lyzek oliwy, masujemy i na czas, kiedy bedziemy dalej przygotowywac pasztet, odstawiamy tuszke do lodowki.

  2. mieso sie gotuje, kurczak jest sprawiony, teraz smazymy watrobke.
    Watrobke oczyszczamy, dokladnie myjemy, panierujemy w mace i smazymy z obu stron (bez dodatku soli) na smalcu, pod przykryciem.
    Watrobke takze musimy wystudzic. nastepnie drobniutko ja kroimy (nie mielimy) lub rozdrabniamy w krajarce.

    Na malej patelni smazymy drobno pokrojona cebulke wraz z posiekanym czosnkiem. Studzimy.

    Mieso wystyglo, mielimy je wraz z warzywami na srednich oczkach i dajemy do wiekszej miski, dodajemy watrobke, cebulki z czosnkiem, sol, pieprz, 3 jajka, buleczke namoczona w wywarze z gotowania miesa, troszke wody,
    galke muszkatalowa, tymianek, rozmaryn i lubczyk. Oproszamy kasza manna, dodajemy posiekana natke i wyrabiamy mase.

  3. Teraz faszerujemy kurczaka (od strony szyi) i spinamy ewentualnie niektore miejsca wykalaczkami.

  4. Kurczaka przekladamy do rekawa piekarniczego. Rekaw nakluwamy.
    Pierwsze 30 minut pieczemyw piekarniku w 180°, nastepne pol godziny w 200°, nastepnie rekaw rozcinamy i rozchylamy i pieczemy jeszcze ok 20 minut do zezlocenia sie skorki. Od razu wyjmujemy z piekarnika, studzimy i do lodowki do nastepnego dnia.

    Satysfakcja murowana!!

    Oczywiscie z farszem mozecie experymentowac.
    Pasztet wolowy wyszedl dosc zbity , nietlusty. bardzo pyszne, ale mysle, ze nastepnym razem pokusze sie o pasztet wieprzowy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (20)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

pesto 24 września Wygląda rewelacyjnie :) tylko kurczaka się tu "trybuje" a nie "filetuje". Filetowanie polega na wycięciu filetów, a tu filety zostają, usuwa się kości i jest to "trybowanie" :) pozdrawiam! Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 17 lipca Mmmmm...dziewczyno narobiłaś się...efekt końcowy cudo,pycha..kocham takie farsze i nigdy nie robiłam we filetowanym kuraku...zabieram przepis,ślinka leci...…:) Odpowiedzi: 6 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

KORAL 17 lipca Bozka, zrobiłaś to bosko :) Pyszne.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 14 lipca Wyzsza szkola jazdy- przepyszny przepis, warto sie natrudzic! Odpowiedzi: 5 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń