Do góry

Dodatki Przepis na:

Pyszny sos koperkowy bez mąki

Pyszny sos koperkowy bez mąki

Autor: awepa

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 144

Dodano: 12.01.2012

Odsłon: 45966

Bez grama mąki :-)

Składniki

  • Śmietana rzadka-słodka, 330-400 ml
  • koperek 4-5 łyżek (najlepiej świeży , bo ma lepszy aromat,ale mrożony też może być)
  • cebula, 1 szt.
  • olej, 1 łyżka
  • sól, pieprz (zamiast soli można dodać vegety), do smaku
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulę pokroić w kosteczkę, podsmażyć na łyżce oleju (na złoty kolor). Do zrumienionej cebuli wlać śmietankę -może być 12%, 18%, 30% ,można pomieszać dwie różne. Ważne by była słodka-rzadka. Ja tym razem akurat dodałam 30% (330 ml z Biedronki :) bo taką miałam w lodówce:). Do tego wrzucić poszatkowany koperek (ja kroje nożyczkami , bo mi łatwiej i drobniej się tnie :-). Ilość według upodobania. Ja tutaj dodałam 5 łyżek (bo moje dzieci uwielbiają ten sos , i tylko w tej postaci wcinają koperek, dlatego staram się go dodać jak najwięcej :-). Doprawić do smaku solą i pieprzem (jak ktoś woli można dodać vegety). Gotować sos ,aż zgęstnieje (do uzyskania wymaganej konsystencji), od czasu do czasu mieszając (przez pierwsze ok. 5 min.trzeba go pilnować bo może wykipieć) . Ja gotowałam ok.15 min.

  2. Ja zawsze podaje go z ziemniakami (najlepiej smakuje z młodymi ziemniaczkami :-) , kotlecikami z piersi kurczaka i buraczkami (własnej roboty :) . To jest ulubione danie moich dzieci :-)

  3. Cebulę pokroić w kosteczkę, podsmażyć na łyżce oleju (na złoty kolor). Do zrumienionej cebuli wlać śmietankę -może być 12%, 18%, 30% ,można pomieszać dwie różne. Ważne by była słodka-rzadka. Ja tym razem akurat dodałam 30% (330 ml z Biedronki :) bo taką miałam w lodówce:). Do tego wrzucić poszatkowany koperek (ja kroje nożyczkami , bo mi łatwiej i drobniej się tnie :-). Ilość według upodobania. Ja tutaj dodałam 5 łyżek (bo moje dzieci uwielbiają ten sos , i tylko w tej postaci wcinają koperek, dlatego staram się go dodać jak najwięcej :-). Doprawić do smaku solą i pieprzem (jak ktoś woli można dodać vegety). Gotować sos ,aż zgęstnieje (do uzyskania wymaganej konsystencji), od czasu do czasu mieszając (przez pierwsze ok. 5 min.trzeba go pilnować bo może wykipieć) . Ja gotowałam ok.15 min.

  4. Ja zawsze podaje go z ziemniakami (najlepiej smakuje z młodymi ziemniaczkami :-) , kotlecikami z piersi kurczaka i buraczkami (własnej roboty :) . To jest ulubione danie moich dzieci :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

dancio1978 25 października 2012 super sosik!! ja dodaje jeszcze przetarty ząbek czosnku. Pycha. Właśnie jemy z frytkami i schabowymi ;)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 11 maja 2012 Sos koperkowy po prostu uwielbiam,twój jest doskonały i pasuje do wszystkiego .W takim sosie robię klopsiki.Pozdrawiam serdecznie.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gvlba 13 stycznia 2012 Sosik napewno jest pyszny.A jeszcze tak dużo koperku...mmm-pycha

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Afrulu 13 stycznia 2012 Pyszny sosik,robię go do sadzonych jajek :))

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

megii 13 stycznia 2012 ciekawy pomysł z tymi nożyczkami i koperkiem:) to ja zrobię sobie ten sosik z VEGETĄ bo ją bardzo lubię:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

awepa 13 stycznia 2012 A czy ja każe używać vegety??? Napisałam jeśli ktoś woli...może dodać vegety!!!! A pewnie są tacy ludzie,którzy lubią używać vegety... i mają do tego prawo, w końcu żyjemy w wolnym kraju!!! Pani umie tylko krytykować...Dlaczego Pani nie umieści jakiegoś swojego super przepisu BEZ SZTUCZNOŚCI??? Pani ma to konto tylko po to by krytykować???

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

helen4 13 stycznia 2012 mąka szkodzi, ale vegeta nie? Apeluję do wszystkich ! NIE dla sztucznych przypraw!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń