Do góry

Przekąski Przepis na:

Pyszny tatar wołowy

Pyszny tatar wołowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 46

Dodano:

Odsłon: 3216

Tatar to danie, które jedni kochają, inni nienawidzą. Polecamy Wam przepis, który podbije Wasze serca.

Składniki

  • polędwica wołowa, mięso na tatara albo ligawa wołowa- 370 gram
  • olej roślinny
  • musztarda sarepska 2 łyżeczki
  • Sól
  • Pieprz
  • opcjonalnie: 4 surowe żółtka jaja; ogórek kiszony/małosolny/konserwowy; cebula
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso na tatara mielimy na średnich oczkach. Przekładamy do miski, dodajemy około łyżkę oleju i musztardę. Wyrabiamy jak ciasto aż składniki się połącza.

  2. Dodajemy sól według uznania (u mnie było ok łyżeczki) i dosyć sporo pieprzu. Wszystko należy porządnie wymieszać.

  3. Dłońmi zamoczonymi w oleju formujemy 4 kule z mięsa. W każdej robimy dołeczek i wbijamy po jednym żółtku (pamiętajcie, że koniecznie jajko musi być sparzone!).

  4. Ozdabiamy dodatkami wg uznania. I voila! ;-)
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń