Do góry

Desery Przepis na:

Pyszny tort czekoladowy

Pyszny tort czekoladowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 0

Dodano:

Odsłon: 81

Łatwy i pyszny tort czekoladowy, który zawsze się udaje

Składniki

  • - 4 duże jajka
  • - 200ml mleka
  • - 170ml oleju rzepakowego
  • - 1,5 szklanki cukru
  • - mały cukier wanilinowy
  • - 200g mąki pszennej
  • - 80g kakao
  • - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • - 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • - 1/4 łyżeczki soli
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
    Jajka wbić do miski i rozmieszać rózgą. Dodać mleko, olej i cukier – wymieszać do połączenia. Do miski przesiać sypkie składniki i wymieszać całość do połączenia się składników. Nie ma potrzeby używać miksera i długo mieszać. To ciasto należy traktować jak takie na muffinki – mieszać tylko do połączenia składników. Tortownicę o średnicy 21cm (albo większą) wyłożyć papierem do pieczenia – tylko dno i wlać do niej ciasto. Piec w 170 stopniach bez termoobiegu 60 minut lub dłużej do suchego patyczka. Ja piekłam 1h i 15 min. Wyjąć ciasto i wystudzić. Urośnie ono z lekką górką. Należy ją odciąć. Można ją pokruszyć i użyć do dekoracji. Lub zrobić to, co ja – zjeść, celem degustacji wypieku Resztę ciasta podzielić na trzy blaty tortowe.

  2. do przełożenia:
    - 500ml śmietany kremówki 36% (mówiąc szczerze przydałoby się może i 750ml ale akurat
    tylko tyle miałam)
    - 3 łyżki cukru pudru
    - 60g gorzkiej czekolady pokrojonej na małe kawałki
    - winogrona (u mnie tylko do dekoracji)
    - 1,5 łyżeczki żelatyny
    - mały słoiczek konfitury z czarnej porzeczki
    - 1 op. serka mascarpone lub riccota
    Zimną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder + rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę + op. serka mascarpone lub riccota. 1/3 śmietany połączyć z pokrojoną czekoladą – to nasz krem stracciatella.

  3. Wykonanie tortu:
    Pierwszy blat ciasta kładziemy na paterze. Na niego wykładamy dżem z czarnej porzeczki i 1/3 ubitej śmietany i wysypujemy sporą ilość malin. Przykrywamy kolejnym blatem. Na niego wykładamy krem stracciatella i przykrywamy ostatnim blatem. Na wierzch wykładamy ostatnią część śmietany. Dekorujemy dowolnymi owocami układając je według uznania – ja układałam po prostu winogrona. I gotowe. Chłodzimy w lodówce i podajemy zachwyconym domownikom, gościom itd., itp.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń