Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pyszotka owocowa"
Pysznie i zdrowo - kolorowa sałatka z kuskusem perłowym. Bardzo sycąca i konk...
Odsłon: 18
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 47
Pistacjowiec bez pieczenia to kwintesencja słodkiej przyjemności, która zachw...
Odsłon: 1748
Pysznie i zdrowo - kolorowa sałatka z kuskusem perłowym. Bardzo sycąca i konk...
Odsłon: 18
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 47
Pistacjowiec bez pieczenia to kwintesencja słodkiej przyjemności, która zachw...
Odsłon: 1748
Składniki
Jajka sparzyć, oddzielić białka od żółtek. Do ubitych z solą na sztywną pianę białek dodać cukier, nadal ubijać.
Powoli dodawać po jednym żółtku, ubijać, wlać olej i wodę, wymieszać, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dokładnie połączyć.
Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w temp. 170oC.
Ciepłe ciasto wyjąć z formy, rozłożyć na lnianej ściereczce, zrolować, odłożyć do wystygnięcia.
Śmietanę ubić z cukrem, schłodzoną smarować rozwinięty płat ciasta, rozłożyć całe owoce (muszą być odsączone) albo mus owocowy (po zmiksowaniu).
Ciasto zrolować, posmarować pozostałą śmietaną (można finezyjnie ozdobić je za pomocą szprycki cukierniczej). Przed podaniem schłodzić.
W sezonie ozdób deser świeżymi owocami: poziomkami, jagodami. Poza sezonem np. listkami świeżej mięty.Źródło: Twoje Imperium