Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
wysokokaloryczne :)
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 252
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 32
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 46
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 79
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10517
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 252
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 32
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 46
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 79
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10517
Składniki
Karmel. Mleko słodzone - w puszce gotować na małym ogniu przez 2 godziny i pozostawić do wystygnięcia.
Biszkopt. Ubić sztywną pianę z 7 białek. Ubijając dalej powoli dodawać cukier (25dag), następnie po jednym żółtku - 7 żółtek. Przesiać przez sito 20dag mąli, płaską łyżkę proszku do pieczenia i dwie duże łyżki kakao. Dodawać powoli do piany delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Dodać stopniowo 6 łyżek wody, delikatnie wymieszać i ostrożnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150st. Po 10 minutach zwiększyć temperaturę do 175st i piec jeszcze przez 15 minut. Wyłączyć piekarnik i pozwolić biszkoptowi powolutku ostygnąć.
Słonecznik. Do rondelka włożyć 10dag masła, 10 dag margaryny, 15 dag cukru i 2 łyżki mleka, roztopić na małym ogniu. Zagotować i dołożyć słonecznik (30dag), dokładnie wymieszać. Przełożyć na blachę i zapiec w temp. 175st na złoty kolor (nie przypalić!). Ostudzić, po czym drobno pokruszyć. Odłożyć dwie garści.
Krem. Kostkę masła i 1/2 kostki margaryny utrzeć na gładką masę, ucierając dodać jedno żółtko, a następnie stopniowo, powoli ostudzony karmel. Do utartej masy dodać pokruszony słonecznik i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką.
Ciasto. Biszkopt przekroić na pół, przełożyć połową kremu. Wierzch posmarować drugą połową kremu, posypać odłożoną częścią słonecznika, wyrównać i uklepać łyżką. Ozdobić czekoladą, schłodzić. Zjeść w miłym towarzystwie :) Smacznego!