Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pyzy z boczkiem"
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 341
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 216
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34524
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 176
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 341
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 216
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34524
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 176
Składniki
Obrać ziemniaki i podzielić na 3 części. Jedną z nich ugotować, a pozostałe zetrzeć na drobnej tarce. Położyć na sitku opartym na misce, aby sok ściekał do naczynia – dzięki temu na dnie zbierze się mączka.
Ugotowane ziemniaki odcedzić i utłuc. Dodać do odciśniętych surowych ziemniaków. Dodać też mączkę ziemniaczaną, która zebrała się na dnie miski. Doprawić solą i pieprzem.
Jedną cebulę posiekać i dodać do masy. Całość dobrze wymieszać, uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Wrzucać na osolony wrzątek, gotować około 15 minut.
Boczek pokroić w drobną kostkę i usmażyć na patelni razem z posiekaną drugą cebulą. Polać pyzy, udekorować listkami majeranku.
Pyzy ziemniaczane najlepiej podać z czystym barszczem czerwonym albo z dużą ilością surówek – dzięki temu mamy kompletny obiad.
ok. 110 minutŹródło: Twoje Imperium