Do góry

Dania główne Przepis na:

Pyzy z mieloną wołowiną

Pyzy z mieloną wołowiną

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 27994

Dodano:

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na "Pyzy z mieloną wołowiną"

Składniki

  • 40 dag wołowiny bez kości
  • 1/2 pęczka włoszczyzny
  • 1 cebula
  • olej
  • natka
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Wołowinę oczyść, gotuj 40 min. Dodaj obraną włoszczyznę. Gotuj razem jeszcze 20 minut. Cebulę obierz, pokrój, usmaż na łyżce oleju. Wymieszaj ze zmielonym w maszynce mięsem oraz warzywami, dopraw solą i pieprzem.

  2. Ziemniaki obierz. Gotuj 20 minut, odcedź, przeciśnij przez praskę. Masę ziemniaczaną połącz z przesianą mąką i jajkiem, posól. Szybko zagnieć gładkie ciasto. Podziel je na części, formuj wałki o średnicy 3-5 cm. Pokrój je na kawałki, spłaszcz. Na powstałe placki nakładaj nadzienie i formuj kule.

  3. Gotuj pyzy w osolonym wrzątku ok. 10 minut od wypłynięcia. Wyjmij łyżką cedzakową. Polej rozgrzanym masłem, posyp natką.

  4. czas ok. 90 min; porcja – 390 kcal, cena 3,40 zł

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń