Do góry

Dania główne Przepis na:

Pyzy z mięsem

Pyzy z mięsem

Autor:

Przepisów i artykułów: 61 Ocena: 458

Dodano:

Odsłon: 4440

Często kupujemy gotowe mrożone pyzy jako szybkie danie, ale zdecydowanie lepszy sak maja pyzy przygotowane samemu.

Składniki

  • 1 kg surowych ziemniaków
  • 30 dag ugotowanych ziemniaków
  • 2 łyżki mąki krupczatki
  • Sól
  • Farsz
  • 50 dag mięsa wieprzowego
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka oleju
  • majeranek
  • 1 łyżka bułki tartej, sól, pieprz
  • Dodatkowo boczek do wytopienia
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso ugotować w niewielkiej ilości osolonej wody. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju, wsypać bułkę wymieszać, odstawić do ostygnięcia. Mięso pokroić na kawałki, zmielić przez maszynkę, dodać cebulę, wymieszać, doprawić roztartym majerankiem, pieprzem i solą, wyrobić farsz.

  2. Ziemniaki obrać, opłukać, zetrzeć na drobnej tarce, osączyć na sicie wyłożonym ściereczką, odcisnąć, włożyć do miski, sok zlać delikatnie i skrobię dodać do ziemniaków.

  3. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, połączyć ze startymi, dodać mąkę, wymieszać, doprawić solą wyrobić ciasto. Z ciasta formować małe kuleczki, każdą rozpłaszczyć, na środek położyć farsz (ja nakładam 1 małą łyżeczkę) i zlepić. Pyzy wkładać do wrzątku, gotować ok 12 minut od momentu zawrzenia, wyjmować łyżką cedzakową, układać na półmisku. Podawać polane stopionym boczek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń