Do góry

Dania główne Przepis na:

Pyzy z mięsem

Pyzy z mięsem

Autor:

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 4197

Dodano:

Odsłon: 21622

Moje pierwsze, więc postanowiłam się pochwalić ;) Zawsze myślałam, że wymagają wiele zachodu, ale okazało się, że nie taki diabeł straszny jak go malują :)

Składniki

  • ziemniaki, ok. 1 kg
  • mąka ziemniaczana i pszenna (pół na pół), ile zabierze ciasto
  • jajka, 2 szt.
  • ugotowane mięso drobiowe i wołowe, ok. 1/2 kg
  • cebula, 1 szt.
  • olej, 1 łyżka
  • sól, pieprz, wegeta, do smaku
  • Boczek wędzony, ok. 20 deko
  • masło, pół kostki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Połowę ziemniaków gotujemy, drugą połowę ścieramy na najdrobniejszej tarce. Mięso mielimy a cebulkę kroimy w drobna kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy cebulkę, dodajemy mięso i smażymy przez kilka minut, doprawiamy sola pieprzem i wegetą do smaku.

  2. Kiedy ugotowane ziemniaki ostygną dodajemy do nich odciśnięte surowe ziemniaki, jajko, łyżeczkę soli i obydwie mąki (dosypujemy ją stopniowo do chwili, aż ciasto nabierze odpowiedniej konsystencji). Wyrabiamy ciasto tak, żeby pozostało lekko kleiste. Do mięsa dodajemy jajko i mieszamy.

  3. Z masy mięsnej formujemy niewielkie kulki. Z ciasta odrywamy kawałki i formujemy je na kształt placuszków. Oblepiamy nimi mięsne kulki i formujemy pyzy. Gotujemy w osolonym wrzątku przez 6-7 minut od wypłynięcia ich na wierzch.

  4. Podajemy okraszone boczkiem przesmażonym na maśle

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Kurka_domowa 31 lipca 2012 Ziemniaki maja być starte właśnie na takiej tarce do ziemniaków. Również pozdrawiam i życzę powodzenia :)

26 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

celabrate 31 lipca 2012 Mam pytanie odnośnie startych ziemniaków-tych surowych,muszą być starte na tarce do placków ziemniaczanych czy na innych oczkach?Pozdrawiam.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kurka_domowa 19 lipca 2012 Przykro mi kiniu, że nie wyszły Ci pyzy z mojego przepisu. Jak już wcześniej pisałam w tym przypadku z ziemniakami musiało być coś nie tak, że ciasto zabrało aż tyle mąki. Trzeba po prostu stopniowo dosypywać mąkę, aż ciasto nabierze odpowiedniej konsystencji. Ale Twój komentarz dał mi do myślenia i lekko przeedytuję przepis, by inni mogli z niego korzystać bez niepowodzeń. Pozdrawiam :)

26 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kinia3189 19 lipca 2012 Przepis jest okropny. Pyzy wyszly twarde jak kamien. Pani podawala, ze trzeba gotowac przez 6-7 minut. To jest nie mozliwe poniewaz po 6 minut, ciasto jest nadal surowe.
Nie polecam tego przepisu, gdyz jadlam o niebo lepsze pyzy i BRON BOZE dodawalo sie tak duzo maki.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kurka_domowa 10 marca 2012 marysiu11082, mąki tyle mi akurat to ciasto "zabrało". W pierwotnym przepisie rzeczywiście było mniej mąki, ale podejrzewam, że wiele zależy od gatunku ziemniaków. Dziękuję wszystkim za komentarze i pozdrawiam :)

25 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

marysia11082 10 marca 2012 CZY NA PEWNO MA BYĆ AŻ TYLE MĄKI?NA ZDJĘCIU WYGLĄDAJĄ APETYCZNIE.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 10 marca 2012 Na sam ich widok zrobiłam się głodna,narobiłaś mi takiego smaka ,że muszę je zrobić.Podoba mi się ten przepis ,bo można fajnie wykorzystać mięso z rosołu.Pozdrawiam

27 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 10 marca 2012 Moja mama robi takie pyzy i gwarantuje, że są wspaniałe w smaku. Ja nie odważyłam się jeszcze na ich wykonanie, bo tak jak Ty myślę, że wymagają sporo zachodu.
Tobie gratuluję udanego debiutu, wyglądają bardzo apetycznie.5

27 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń