Do góry

Przekąski Przepis na:

pyzy z mięsem

Przepis dnia 2013-01-03
pyzy z mięsem

Autor: anetas197601

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 6980

Dodano: 29.12.2012

Odsłon: 46779

szybko się robią

Składniki

5-6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ziemniaki obrane ugotować, przestudzone zmielić w maszynce do mięsa lub przecisnąć przez praskę, dodać mąkę ziemniaczaną, jajko, sól, olej i wyrobić ciasto.

  2. cebulę pokroić i usmażyć na tłuszczu na złoty kolor. Mięso zmielić razem z usmażoną cebulą, dodać sól, pieprz i dobrze wymieszać. Gdy mięso mamy za suche możemy dodać odrobinę rosołu. Z ciasta formować małe placuszki nakładać farsz z mięsa, zlepiać, wyrabiać małe kulki i gotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu można pyzy polać tłuszczem ze skwarkami lub przyrumienioną cebulką jak kto woli

  3. Ja pyzy zazwyczaj robię jak mi się ugotuje za dużo ziemniaków do obiadu i jak mi zostanie mięso z rosołu. A jak mi ich wyjdzie za dużo i nie damy rady zjeść to zamrażam najpierw rozkładam je na desce żeby się nie dotykały a jak zamarzną to przesypuję do woreczka i go zawiązuję. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

anetas197601 04 stycznia 2013 a dla mnie to są pyzy :) kluski śląskie są z dziurką w środku i bez mięsnego farszu. A takich pyz z surowych ziemniaków to ja nie lubię. Więc to są moje pyzy :))

16 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ewulka55 04 stycznia 2013 cycu masz rację to nie są pyzy tylko kluchy ziemniaczane, czyli śląskie

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

cycu 04 stycznia 2013 To nie pyzy, raczej kluski śląskie tylko nadziewane. Pyzy to zupełnie inna historia mniam, mniam

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

capri 03 stycznia 2013 są tak apetyczne, że zjadłabym je nawet już na sniadanie :))

15 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń