Do góry

Dania główne Przepis na:

Pyzy ziemniaczane z jagodami i serem

Pyzy ziemniaczane z jagodami i serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 4

Przepis wart wypróbowania: "Pyzy ziemniaczane z jagodami i serem"

Składniki

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • sól
  • cukier
  • 30 dag jagód
  • 15 dag białego sera
  • cynamon
  • 5 dag masła
  • zioła do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. porcji, czas ok. 65 min; porcja – 430 kcal, cena 1,50 zł.

  2. Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą. Opłucz, włóż do garnka. Gotuj w mundurkach, z dodatkiem szczypty soli, około 20 minut. Odcedź, pozostaw do całkowitego ostudzenia, a następnie obierz ze skórki. Przepuść przez praskę do ziemniaków lub zmiel w maszynce.

  3. Z ziemniaków, mąki pszennej i ziemniaczanej, jajek, szczypty soli i szczypty cukru zagnieć ciasto. Rozwałkuj je na grubość około 1/2 cm, w razie potrzeby podsypując mąką. Szklanką wykrawaj duże kółka.

  4. Jagody opłucz, osusz. Na każdym kółku ułóż porcję owoców, sklej ciasto na kształt pieroga, a następnie uformuj z niego w dłoniach okrągłą pyzę.

  5. Pyzy wrzucaj na osolony wrzątek. Gotuj 2 minuty od momentu wypłynięcia. Wyjmuj łyżką cedzakową. Posyp serem, cukrem i cynamonem. Podawaj z masłem.

  6. Na pyzy, knedle lub kopytka najlepsze są mączyste odmiany ziemniaków. Jeśli nie wiesz, czy kupiłaś dobrą odmianę, wykonaj prosty test. Potrzyj przekrojone połówki ziemniaka. Jeśli zaczną się kleić, to znak, że się nadają.

  7. . Ziemniaki na pyzy najlepiej ugotować poprzedniego dnia.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń