Do góry

Dania główne Przepis na:

Quiche lorraine - Placek lotaryński

Przepis dnia 2010-05-12
Quiche lorraine - Placek lotaryński

Autor:

Przepisów i artykułów: 41 Ocena: 525

Dodano:

Odsłon: 8968

smaczne

Składniki

  • CIASTO
  • mąka, 200 g
  • margaryna, 125 g
  • sól
  • woda, 4 łyżki
  • FARSZ
  • boczek, 20 dkg
  • cebula, 2 szt
  • jajka, 4 szt
  • śmietana 22%, małe op.
  • papryka
  • ser (śmierdziuch ;) )
  • sól, pieprz do smaku
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Margarynę posiekać nożem i wymieszać z mąką, zagnieść ciasto i na godzinę do lodówki potem rozwałkować i wykleić tortownice. Podpiec w piekarniku 200 st C jakieś 10 min do zrumienienia się ciasta.

  2. boczek podsmażyć na patelni z cebulką i papryką przełożyć na podpieczone ciasto, jajka ubić ze śmietaną, dosmaczyć. Wylać na farsz, na wierzch dorzucić zielony ser pocięty w kawałki. Piec w piekarniku 200 st C 30-40 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

justynagl 10 września 2010 Zrobiłam zgodnie z przepisem. BArdzo smaczne.Polecam.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tota 12 maja 2010 ja niespecjalnie przepadam za takimi serami, ale do tego dania pasuje idealnie :-) razem z kieliszkiem czerwonego wytrawnego wina

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mateusz15 12 maja 2010 Wiele dobrego słyszałem o tej potrawie. Mam ochotę w najbliższym czasie przyrządzić ten quiche na obiad.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 12 maja 2010 kisze są przepysznymi potrawami , na pewno wypróbuję tę wersję ze względu na ser śmierdziuch już mi się podoba

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń