Do góry

Dania główne Przepis na:

Quiche z czerwoną cebulą, jogurtem i tymiankiem

Quiche z czerwoną cebulą, jogurtem i tymiankiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 4684

Dodano:

Odsłon: 3695

Ten prosty i szybki quiche jest stosunkowo niskokaloryczny, gdyz nie posiada w skladzie sera i zaledwie 3 jajka. Podstawa nadzienia jest jogurt z 10% tluszczu i prawie wylacznie warzywa - w tym wypadku czerwona cebula. Swiezy tymianek zaokragla smak tej szybkiej i prostej potrawy, która wraz z porcja salaty z balsamicznym vinaigrette zastapi bez problemu obiad lub ciepla kolacje.

Składniki

  • CIASTO:
  • 200 g mąki orkiszowej (typ 630)
  • 6 łyżek oleju
  • 125 g twarogu
  • 6 łyżek mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • NADZIENIE:
  • 300 g jogurtu 10%
  • 3 jajka
  • 1 łyżka musztardy pikantnej
  • 1 łyżka musztardy gruboziarnistej
  • 600 g czerwonej cebuli
  • sól, pieprz, 1 łyżeczka cukru
  • 4-5 gałązek tymianku
  • trochę oleju do smażenia
5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wymieszac make z proszkiem do pieczenia i sola. W drugim pojemniku wymieszac mleko z olejem i twarogiem, dodac do maki i dobrze zagniesc.
    Obrac i przekroic cebule, nastepnie podsmazyc ja przycieta powierzchnia do dolu przez 15 minut na srednim ogniu i pod przykryciem.
    Rozwałkować ciasto i umiescic w lekko natluszczonej foremce (Ø 28 cm).
    Wymieszac jogurt z połowa lisci tymianku, jajkami, musztardami i doprawic sola i pieprzem. Wylac mase na ciasto, nastepnie ulozyc na niej ostroznie cebule cieta powierzchnia do góry. Posypac wszystkie cebule odrobina soli i cukru.
    Piec w temp. 180° C (góra/dól) przez ok. 35 minut.
    Posypac drobno posiekanym tymiankiem.

  2. Po upieczeniu studzic przez kilka minut i podac np. z salata.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń