Do góry

Dania główne Przepis na:

Quiche z łososiem i gruszką

Quiche z łososiem i gruszką

Autor:

Przepisów i artykułów: 276 Ocena: 1338

Dodano:

Odsłon: 120

Dziś przenoszę Was do północno-wschodniej Francji, skąd wywodzi się quiche. Składa się na niego podstawa z kruchego lub francuskiego ciasta, wypełniona zawsze wytrawnym nadzieniem. Składnikiem wiążącym nadzienie jest mieszanina śmietany i jaj z przyprawami. Do tego kompozycja wytrawnych dodatków, które podnoszą walory smakowe dania. Dziś zapraszam Was na pyszny quiche z łososiem, słodką gruszką i aromatycznym serem camembert. Danie nie tylko ładnie się prezentuje - również wybornie smakuje, zarówno na ciepło jak i na zimno.

Składniki

  • Kruche ciasto:
  • 250 g mąki
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • Sól
  • Nadzienie:
  • 120 g łososia wędzonego
  • 4 jajka
  • 125 g sera camembert
  • 180 ml śmietany 30%
  • 1 gruszka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz kolorowy i sól
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie


  1. Ciasto kruche

    Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy zimne masło, jajko i sól. Zagniatamy jednolite ciasto, owijamy folia spożywczą i chłodzimy w lodówce przez godzinę. Ciastem wykładamy formę do tarty, nakłuwamy widelcem. Spód obciążamy ceramicznymi kulkami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 12 minut. Następnie usuwamy kulki ceramiczne i pieczemy ciasto kolejne 10 minut, aby się zrumieniło.


  2. Nadzienie

    Łososia kroimy na mniejsze kawałki. Gruszkę obieramy, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w cienkie półplasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Do miski wybijamy jajka, dodajemy śmietanę, starty camembert i doprawiamy do smaku pieprzem, gałką muszkatołową i solą. Mieszamy do połączenia się składników. Masę jajeczną wylewamy na spód ciasta. Na wierzchu układamy kawałki łososia i gruszki. Wierzch posypujemy świeżo mielonym pieprzem kolorowym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 22 minuty.

    Notes

    - jeżeli używacie metalowej formy, należy ją wcześniej natłuścić masłem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń