Do góry

Dania główne Przepis na:

Quiche z mięsem mielonym

Quiche z mięsem mielonym

Autor:

Przepisów i artykułów: 71 Ocena: 746

Dodano:

Odsłon: 874

Klasyczny francuski wypiek z wytrawnym nadzieniem. Proste i smaczne danie do serwowania na ciepło i na zimno.

Składniki

  • 600 g ciasta francuskiego
  • 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 1 por (tylko biała część)
  • 1 pomidor
  • 200 ml śmietany 12 %
  • 3 jajka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto francuskie układamy na dnie prostokątnej blachy 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Przyrządzamy farsz. Por kroimy w talarki i smażymy chwilę na oleju rzepakowym. Dodajemy mięso mielone i smażymy dalej do miękkości, po czym przyprawiamy całość solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Farsz rozkładamy równomiernie na cieście francuskim. Pomidora kroimy w plasterki i rozkładamy na mięsie mielonym. Następnie przygotowujemy masę jajeczną. W tym celu mieszamy jajka ze śmietaną i doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Masę rozlewamy po farszu. Blachę wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 45 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń