Do góry

Przekąski Przepis na:

Quiche ze szpinakiem

Quiche ze szpinakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 147 Ocena: 2121

Dodano:

Odsłon: 9610

Quiche ( czytaj kisz) to rodzaj kruchego ciasta z nadzieniem warzywnym, mięsnym zalanym jajeczno - śmietanową masą. Można w takim razie zastanowić się na czym polega różnica między tartą i quiche?

Składniki

  • Ciasto:
  • 200 g maki trochę do podsypania
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 żółtko
  • 100 g masła i trochę do formy
  • Suszony groch, lub kasza gryczan do obciążenia spodu
  • Na wierzch ciasta:
  • 600 g liści szpinaku
  • jedna cebulka 1 ząbek czosnku
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • 1,2 piersi z kurczaka
  • sól , pieprz olej do smażenia
  • ser fetta
  • 100 g śmietany kremówki
  • 3 jajka 1 białko
  • 50 g tartego parmezanu,
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki płatków migdałowych
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto zagnieść z 2 łyżkami wody i w/w składnikami Zawinąć w folię i odłożyć na 20 min do lodówki.

    Filet z kurczaka opłukać, pokroić w kostkę. Cebule posiekać. Pierś obsmażyć na oleju dodać cebulkę.

    Szpinak posiekać. Mrożony odcisnąć. Do cebulki dodać szpinak rozkruszyć pół sera fetta. Przyprawić solą , pieprzem, dodać czosnek. Wymieszać.
    Śmietanę i kremówkę, jajka, parmezan i przyprawy wymieszać.
    Ciasto rozwałkować. Można przez folię jak się lepi.

    Okrągłą formę wysmarować tłuszczem.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.

    Wykleić wnętrze okrągłej formy nakłuć widelcem wyłożyć przeciętym papierem i posypać grochem Zapiekać 12 min. usunąć papier i groch.

    Posmarować spód placka resztą białka, rozłożyć szpinak polać śmietaną wymieszaną z dodatkami. Posypać migdałami.

    Piec 30-35 min. Podawać gorące.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ewauczysiegotowac 19 maja 2015 Jadłam kiedyś quiche tylko, że nadzienie było zrobione z kaszanki które wcześniej moczono w tej herbacie http://www.teekanne.pl/herbata-ziolowa-peppermint.php oprócz tego kaszanka została wymieszana z jabłuszkiem i listkami mięty. Początkowo nie sądziłam, że to będzie aż tak dobre połączenie smaków. Znowu za szpinakiem średnio przepadam, ale przetestuje Twój przepis bo samo zdjęcie mówi samo za siebie. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Patra1 16 maja 2015 Może na tym że kisz jest zawsze na słono a tarta może być też słodka:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń