Do góry

Desery Przepis na:

"Biało-czerwony" sernik

Biało-czerwony sernik

Autor:

Przepisów i artykułów: 455 Ocena: 6718

Dodano:

Odsłon: 324

Sernik na bazie serków homogenizowanych i maślanki. Lekki i smaczny.

Składniki

> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Prostokątną BLASZKĘ 22 x 9 cm wykładam z zapasem folią przezroczystą.
    Płatki róży pozbawiam białych części, płuczę i lekko osuszone mielę w młynku do kawy.

  2. Serki i maślanka powinny mieć temperaturę pokojową.
    Listki żelatyny maczam w niewielkiej ilości zimnej wody, 5-7 minut.
    W tym czasie serki ucieram z maślanką, cukrem i aromatem.
    Listki podgrzewam ( nie gotuję ).
    Do kubeczka odlewam 4 łyżki masy serowej i mieszam je z rozpuszczoną żelatyną.
    Następnie przelewam do reszty masy.

  3. Połowę masy przelewam do formy, schładzam w zamrażalniku.
    Drugą połowę mieszam z płatkami róży i czerwonym barwnikiem.

  4. Gdy dostatecznie schłodzi się biała masa, po łyżce przelewam na nią masę czerwoną.
    Układam wafle i schładzam.

  5. Po schłodzeniu sernik obracam do góry dnem, posypuję płatkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń