Do góry

Desery Przepis na:

"CZESKIE"

CZESKIE

Autor:

Przepisów i artykułów: 220 Ocena: 6838

Dodano:

Odsłon: 43540

Miodowe, puszyste i bardzo smaczne!)

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto posiekać i zagnieść. Jeśli będzie za bardzo lepkie dodać nieco mąki, aż powstanie jednolite, elastyczne ciasto. Zostawić na ok. 15 minut, aby ciasto zrobiło się pulchne i łatwiej będzie je rozciągać na blasze.

  2. Podzielić ciasto na trzy równe części i każdą upiec osobno w tem. 180 st.. Można blachę wyłożyć papierem do pieczenia, żeby łatwiej wyjąć upieczone ciasto. Wymiary blachy 25x40. Po upieczeniu i wystudzeniu każdy placek delikatnie poobrzynać nożem na brzegach. Powstałe okruchy włożyć do woreczka foliowego i wałkiem rozdrobnić na "piasek",

  3. MASA. Mannę wsypać na zimne mleko i gotować na małym ogniu cały czas mieszając, aż zgęstnieje.Podczas gotowania dodać zapach waniliowy. Mannę przykryć folią aluminiową, aby nie powstał kożuch i odstawić do całkowitego wystygnięcia.

  4. Masło utrzeć z cukren pudrem i pomału dodawać mannę ciągle ucierając.

  5. Placki przełożyć masą waniliową, a wierzch posypać rozwałkowanymi okruchami.Ciasto musi poleżeć ok.doby, aby zrobiło się miękkie. SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (29)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gocha01 05 maja 2013 Witaj Irmo:-) syropu z sosny dodałam dokładnie tyle co miodu czyli 12 dkg(u mnie to jakies 7 łyżek wyszło).Wypróbuj,na pewno Ci zasmakuje,bo smakuje i pachnie wspaniale.Pozdrawiam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 02 maja 2013 Gosiu, zaskoczyłaś mnie z tym syropem sosnowym, pierwszy raz słyszę , aby zamiast miodu dać ten syrop, ale powiem szczerze, że tak mnie ten pomysł zaintrygował, że chętnie wypróbuję zrobić z nim to ciasto. Napisz proszę ile dajesz tego syropu? Dziękuję i pozdrawiam. L)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gocha01 02 maja 2013 Oczywiście,że prawdziwy miód jest lepszy,ale nie do tego ciasta.To ciasto zdecydowanie bardziej smakuje mi z miodem sztucznym,bo ma bardziej intensywny zapach i smak,oczywiście,że są to jakieś chemiczne aromaty,ale nie przeszkadza mi to.Kilka razy robiłam to ciasto z włsnej roboty syropem z sosny i w tej wersji smakuje mi najbardziej,jednak trochę mi go żal zużywać do ciasta,bardziej się przyda w okresie jesiennym czy zimowym jako lekarstwo na przeziębienie:-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 09 lutego 2013 Syzia14 z tym, pieczeniem, to trzeba uważać, bo ciasto jest cienkie i łatwo je przypalić. Ja piekę ok.15 minut każdy placek i obserwuję kolor ciasta, jak się lekko przyrumieni ,to już wyjmuję.Życzę udanego wypieku i smacznego zajadania.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

syzia14 09 lutego 2013 Rewelacja,gdzieś już jadłam to ciasto było pycha:):):) Sama będę robic, tylko ile się piecze ciastoi ?? Pozdrawiam:):)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

pierozki2 26 listopada 2012 Te ciasto znam jako Stefanka i nie nalerzy do ciast które piekę, raczej do tych które wykreśliłam z zaszytu.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 13 listopada 2012 Rodzinka500 niektórzy robią z naturalnym miodem, ale mnie lepiej smakuje ze sztucznym-jest zupełnie inny smak i zapach ciasta. Życzę udanego wypieku i smacznego zajadania. Pozdrawiam.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

rodzinka500 12 listopada 2012 przepis do wypróbowania , ale zamiast miodu sztucznego dodam prawdziwy , chyba będzie lepsze ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gocha01 22 kwietnia 2012 Zmiękło:-) i jest przepyszne,jedno z najlepszych ciast jakie kiedykolwiek jadłam.Na pewno na stałe zagości w naszym słodkim menu.Dziękuję za przepis i pozdrawiam:-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gocha01 21 kwietnia 2012 Czy to ciasto na pewno zmięknie? piekłam wczpraj w nocy właściwie,rano wstałam,a ciasto twarde jak kamień:-( jakbym tak komus przywaliła to pewnie bym zabiła:-(

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń