Do góry

Dania główne Przepis na:

"Gulasz" meksykański z soczewicy

Gulasz meksykański z soczewicy

Autor:

Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 276

Dodano:

Odsłon: 4035

Jeżeli lubicie soczewicę to na pewno coś dla was.

Składniki

  • 20 dag soczewicy
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 listki laurowe
  • 2 goździki
  • po łyżeczce curry, mielonej kolendry i suszonej szałwii
  • 1-2 łyżki oleju
  • szklanka soku z winogron lub jabłek
  • szklanka śmietanki
  • 2 brzoskwinie (mogą być z puszki lub kompotu)
1-2 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Soczewicę zalać przegotowaną wodą i odstawić na 2 godz. po czym dodać jedną całą cebulę, goździki, listki laurowe i gotować ok. 20 min. pod koniec gotowania posolić.

  2. Odcedzić, wyjąć listki goździki i cebulę.

  3. W rondlu o grubym dnie rozgrzać olej, zeszklić drobno posiekaną drugą cebulę i czosnek, wsypać curry, kolendrę i szałwię, wymieszać i chwilę smażyć.

  4. Dodać soczewicę i sok, dusić razem ok. 20 min.

  5. Zdjąć z ognia, zaprawić śmietanką obłożyć brzoskwiniami pokrojonymi w grube plastry i gotowe, smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kufelek 19 października 2010 Lubię soczewicę. Przepis wypróbowałam ale to nie to...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jagoda50 22 sierpnia 2010 Lubie soczewicę i sprawdzę ten fajny przepis.Ciekawe to połączenie smaków.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń