Do góry

Przekąski Przepis na:

"Keks" na ostro

Keks na ostro

Autor: tosziba2

Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 274

Dodano: 04.10.2010

Odsłon: 12474

Ten keks znika w tempie błyskawicznym :)

Składniki

  • 1 czubata szklanka mąki
  • 3 jajka
  • 10 dag startego żółtego sera
  • pół szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • garść pestek słonecznika
  • 4 kabanosy
  • pęczek szczypiorku
  • 1 płaska łyżka słodkiej papryki
  • SÓL, PIEPRZ, ZIOŁA PROWANSALSKIE
1-2 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kabanosy kroimy w plasterki, słonecznika lekko prażymy na patelni, szczypiorek drobno siekamy. Mąkę, proszek do pieczenia i sól wsypujemy do dużej miski. W drugiej misce ubijamy jajka z mlekiem i olejem, doprawiamy przyprawami. Do takiej mieszanki dodajemy mąkę z dodatkami i mieszamy, żeby nie było grudek. Do tego wsypujemy kabanosy, ser, szczypiorek i słonecznika, jeszcze raz dokładnie mieszamy i przelewamy ciasto do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około godziny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

FuFi 30 maja 2012 Dobry pomysl - mozna modyfikowac na rozne sposoby ;]

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tosziba2 09 października 2010 gosiah1 po części można powiedzieć że może jakąś rację masz, wiadomo że pewnie łatwiej się jest zdecydować na zrobienie czegoś jak widzi się że ktoś już próbował i jest ok, ale tu również nigdy nie będziemy mieć pewności dopóki sami nie sprawdzimy co smakuje jednemu, drugiemu wcale przypaść do gustu nie musi ;-) co do temperatury pieczenia fakt przeoczyłem i tak na 200 jest dobrze a czas widzę był podany, to tyle oczywiście dziękuję za komentarz i cieszę się że smakowało ;-) pozdrawiam i zapraszam częściej.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gosiah1 09 października 2010 Witam - denerwują mnie komentarze - typu "fajne zdjęcie - muszę zrobić" albo "fajny przepis - muasi być smaczne" - uważam, że komentarz powinien pojawić się w przypadku wypróbowania przepisu - czyli że faktycznie warto korzystać z niego czy nie. Ja czytając poniższe przepisy nie wiedzałam czy piec keks czy nie - ale zaryzykowałam - w tym przypadku WARTO BYŁO. Przepis super - ale dodałabym jeszcze informację o temperaturze pieczenia i czasie. Piekłam w temperaturze 200 stopni C przez 60 minut.

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 05 października 2010 Świetne na "zakrapiane" spotkanie ;) W jakiej temperaturze pieczesz ?

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 04 października 2010 bardzo fajny pomysł, na takim keksie muszą być pyszne domowe zapiekanki

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 04 października 2010 Interesujący przepis,potrawa zastąpi oklepane kanapki.
Dodaję do ulubionych.

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Agunkaa 04 października 2010 Ale to musi byc pyszne,koniecznie do zrobienia.

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń