Do góry

Desery Przepis na:

" Malinowe morze " Ciasto bez pieczenia

Malinowe morze  Ciasto bez pieczenia

Autor:

Przepisów i artykułów: 568 Ocena: 10173

Dodano:

Odsłon: 3988

Pyszne i proste ciasto na każdą pogodę.

Składniki

  • śmietana 30 % 500 ml
  • galaretka szafirowa 75 g + 250 ml wody
  • galaretka turkusowa 75 g + 250 ml wody
  • galaretka krystaliczna 77 g + 500 ml wody
  • herbatniki ciemne 32 sztuki
  • maliny
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Blaszka kwadratowa 23 cm.
    Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wyłożyć herbatnikami.

  2. Osobno każdą niebieską galaretkę rozpuścić we wrzątku i przestudzić.

  3. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, podzielić na dwie części.
    Do każdej miksując powoli dolewać ostudzoną ale płynną galaretkę.
    Na herbatniki wyłożyć ciemniejszą masę szafirową , przykryć warstwą herbatników i wyłożyć masę turkusową. Przykryć herbatnikami.

  4. Na wierzch rozłożyć maliny, całość wstawić do lodówki na 2 godziny.
    Zagotować galaretkę krystaliczną i przestudzić.
    Schłodzoną ale płynną zalać maliny, schłodzić w lodówce.
    Uważni zauważą warstwę niebieskiej galaretki na dole. Powstała przez lekkie rozwarstwienie masy turkusowej.
    Nie ma to wpływu na smak a wygląda jeszcze lepiej, więc nie martwcie się jak i Wam się to przydarzy w gorący dzień.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń