Do góry

Desery Przepis na:

"Na zimno" wg siostry Anastazji

Przepis dnia 2019-07-16
Na zimno wg siostry Anastazji

Autor:

Przepisów i artykułów: 34 Ocena: 680

Dodano:

Odsłon: 7592

Pyszne ciasto składające się z delikatnego biszkoptu, dwóch pianek śmietanowych oraz dwóch warstw galaretki - pod jedną zatopione są bakalie, druga skrywa pokrojone na kawałki brzoskwinie. Polecam!

Składniki

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 3/4 szkl. cukru drobnego
  • 3/4 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • Dodatkowo:
  • 800 ml śmietany 30% lub 36%
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 2 galaretki agrestowe
  • 2 galaretki wiśniowe
  • około 100 g orzechów włoskich
  • garść migdałów
  • około 80 g rodzynek
  • brzoskwinie z puszki
> 6 os. > 60 min średnie drogie

Przygotowanie

  1. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo wsypujemy cukier, a następnie dodajemy po 1 żółtku. Na końcu dodajemy olej oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy szpatułką.

    Ciasto przelewamy do formy (21x32cm, może być ciut większa) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut.

  2. Dwie galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody. Odstawiamy do lekkiego stężenia (włożyłam do zlewu częściowo wypełnionego zimną wodą).

    Galaretki agrestowe rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody. Odstawiamy do lekkiego stężenia (w temp. pokojowej).

  3. Gdy żółta galaretka zaczyna tężeć, ubijamy połowę schłodzonej śmietanki. Pod koniec dodajemy cukier puder do smaku. Następnie dodajemy tężejącą żółtą galaretkę, mieszamy.

    Masę od razu rozprowadzamy na przestudzonym biszkopcie (dość szybko tężeje). Posypujemy grubo krojonymi orzechami i migdałami oraz sparzonymi rodzynkami. Następnie wykładamy tężejącą zieloną galaretkę. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

  4. Galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody. Odstawiamy do stężenia.

    Podobnie przygotowujemy galaretki wiśniowe.

    Resztę schłodzonej śmietanki ubijamy na sztywno, dodając pod koniec 1-2 łyżki cukru pudru do smaku. Dodajemy tężejącą galaretkę brzoskwiniową, mieszamy.

    Masę wykładamy na stężałą zieloną galaretkę. Na jej wierzchu rozkładamy pokrojone na mniejsze kawałki owoce, lekko wciskając je w masę.

    Wierzch zalewamy tężejącą galaretką wiśniową.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń