Do góry

Dania główne Przepis na:

"Nie" tradycyjny bigos

Nie tradycyjny bigos

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 855

Dodano:

Odsłon: 3713

Troszkę inna wersja bigosu:) Polecam. Porcje na bardzo duży gar;P

Składniki

  • 2,5 kg kiszonej kapusty
  • 2,5 kg kapusty świeżej posiekanej
  • 1,5 – 2 kg kawałków bigosowych (wędliny, kiełbasy, mięso z kości (ugotowane), boczek)
  • 300 g koncentratu pomidorowego
  • 250 g ketchupu pikantnego
  • 60ml sosu chilli z czosnkiem <taotao>
  • 1 kg pieczarek
  • 2 główki czosnku
  • 5 kostek mięsnych <winiary lub knorr>
  • ½ l (mniej więcej) tłuszczu <miałam pozostały tłuszcz z pieczenia mięs>
  • 3 łyżki miodu wielokwiatowego
  • ½ szklanki słodkiego wina wiśniowego
  • ½ kg rodzynek
  • 2 op. Przyprawy do bigosu <kamis>
  • Łyżka ostrej papryki
  • Łyżka słodkiej papryki
  • 4 – 5 łyżek majeranku
  • 3 łyżki czosnku granulowanego
  • 6 łyżek vegety
  • Około 3- 4 łyżek pieprzu <według uznania>
  • Łyżka gałki muszkatołowej
  • 8 – 9 liści laurowych
  • Około 12 ziaren ziela angielskiego
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Posiekaną kapustę gotujemy do średniej miękkości wraz z zielem angielskim i liściem laurowym. Dodajemy odsączoną kapustę kiszoną i gotujemy jeszcze przez około 40 minut. Odlewamy połowę wody < jeśli jest bardzo kwaśna odlewamy ¾ i dolewamy trochę czystej wody>.
    Pieczarki kroimy w plasterki. Mięso kroimy w kostkę. Podsmażamy pieczarki po 15 minutach dodajemy mięso, kostki mięsne, koncentrat, ketchup, sos chilli, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz rodzynki. Dusimy wszystko przez około 15 minut.
    Dodajemy mięso wraz z pieczarkami do kapusty, następnie dodajemy pozostałe przyprawy. Dusimy wszystko jakieś 20 minut, po tym czasie dodajemy wino oraz miód. W razie potrzeby dodajemy więcej ziół ( bigos ma mieć wyrazisty smak). Całość ma się dusić na wolnym ogniu przez 30 minut.

    Gotowe. Najlepiej pozostawić na całą dobę aby smaki się przegryzły.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 11 marca 2015 Może nietradycyjny, ale oryginalny, smaczny i niezwykle aromatyczny :)

8 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń