Do góry

Dania główne Przepis na:

"Pijany łosoś" marynowany w miodzie pitnym

Pijany łosoś marynowany w miodzie pitnym

Autor:

Przepisów i artykułów: 931 Ocena: 23890

Dodano:

Odsłon: 4322

Propozycja na soczystego łososia, marynowanego w miodzie pitnym. Rybka tak przygotowana jest delikatna, z wyczuwalną nutką słodyczy, którą nadaje miód pitny. Całość świetnie komponuje się ze świeżym koperkiem.

Składniki

  • filet z łososia
  • miód pitny
  • mały pęczek koperku
  • masło
  • pieprz grubo mielony
  • sól morska
1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Łososia pozbawiamy skóry, dzielimy na porcje, myjemy w bieżącej wodzie i osuszamy na ręczniku papierowym.

    Tak przygotowane filety zalewamy miodem pitnym i odstawiamy na 10 - 15 minut (nie dłużnej, aby mięso ryby zbytnio nie skruszało).

    Po tym czasie łososia oprószamy solą morską, grubo mielonym pieprzem oraz posiekanym świeżym koperkiem.

    Filety smażymy z obu stron na rozgrzanym maśle po 2 do 3 minuty z każdej strony.

    ** smażmy rybę na małym ogniu i zachowujmy czas smażenia, a w ten sposób będzie ona delikatna i soczysta.

    Gotowego "pijanego łososia" podajemy z ulubionymi dodatkami.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń