Do góry

Dania główne Przepis na:

"pollo all formaggio" -pierś kurczaka w serze

pollo all formaggio -pierś kurczaka w serze

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 57

Dodano:

Odsłon: 1733

kurczak w tym wydaniu zachwyca mnie serowo -winnym smakiem,elegancki i prosty zarazem

Składniki

  • podwójna pierś z kurczaka
  • ser topiony w plasterkach
  • mąka do panierowania
  • szynka dobrej jakości, kilka plasterków
  • olej lub oliwa
  • masło, łyżka
  • białe wytrawne wino, pół szklanki
  • sól
1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kurczaka opłukać,oczyścić z błon,pokroić na płaty pożądanej grubości

  2. Delikatnie posolić,obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej (oliwę) z łyżką masła. Smażyć z jednej strony,przewrócić i po chwili gdy już będzie prawie usmażony kłaść na kurczaku plasterki szynki, na nie plasterki serka topionego

  3. Kurczaka podlać winem i przykryć. Dusić chwilę,tak by topiący się ser połączył się z winem.

  4. Większa ilość sera da bardziej serowy smak,większa ilość wina -bardziej wytrawny.W oryginalnym przepisie kurczaka podlewamy "marsalą" acz jest trudna do zdobycia

  5. Kurczaka podajemy z frytkami,półksiężycami z ziemniaków, bukietem warzyw, sałatą, ew pieczywem,czyli- wedle uznania

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń